Автор Тема: В. Вернадський  (Прочитано 4373 раз)

0 Користувачів і 8 Гостей дивляться цю тему.

Online ruthene

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
В. Вернадський
« : Лютого 05, 2022, 08:38:18 08:38 »
Історик Ігор Гирич написав про Володимира Вернадського таке:

"Крім праць Михайла Грушевського, томів „Історії України-Руси“ польсько-литовського періоду, Вернадський, нічого українського більше не читав"

https://web.archive.org/web/20190628171708/https://www.istpravda.com.ua/articles/2019/06/25/155877/

Чи дійсно так?

В. Вернадський:

"Вернувшись в Петербург, я старался ознакомиться с украинской литературой. В библиотеке отца я нашел разрозненные номера «Основы» и другие украинские издания. Я добывал украинские книги у букинистов, кое-что получал  из-за границы. Я подробно расспрашивал отца о Шевченко, Кулише, Максимовиче, Квитке-Основьяненко, которых он лично знал, также о Кирилло-Мефодиевском братстве, о Костомарове и т.д."

Володимир Іванович Вернадський і Україна. Т. 1; кн. 1. / НАН України... - Київ, 2011. - С. 547.

https://chtyvo.org.ua/authors/Vernadskyi_Volodymyr/Vybrani_naukovi_pratsi_akademika_V_I_Vernadskoho_t1_kn1/

Online ruthene

• Ветеран форума
Re: В. Вернадський
« Reply #1 : Лютого 05, 2022, 08:44:17 08:44 »
А ці цитати, просто, щоб було :

В.И. ВЕРНАДСКИЙ ИЗ ВОСПОМИНАНИЙ

С. 543-544.

Отец и мать мои были киевлянами. В обеих семьях были живы
национальные украинские традиции. Мои детские годы (1868–1876) я провел на Украине — в Полтаве и в Харькове, бывал и в Киеве.

Отец и мать хорошо знали украинский язык. Мать, очень музыкальная, с большим голосом (меццо-сопрано), прекрасно пела украинские песни дома и хоры. На меня это очень сильно действовало, хотя я это ничем внешне не проявлял. Я был очень замкнутым ребенком.

С. 545

Мой дед, разошедшийся со своим отцом, Василий Иванович Вернадский (1769–1838) ... [...]... переписался в другую дворянскую книгу (дворянство по службе) и, воспользовавшись этим, переменил правописание [имени] нашей семьи: Вернадские вместо Вернацкие.

С. 546

В семье Вернадских был культ декабристов, и резко отрицательное отношение к самодержавию и к крепостному праву.

С. 547

Отец рассказывал мне историю Украины совершенно не так, как она излагалась в гимназии. Он часто вспоминал, что Петербург построен на костях украинцев (в связи с изменой Мазепы строили Петербург казаки из полков Мазепы).

Уже после смерти отца в 1888 г. в Париже я близко сошелся с М.П. Драгомановым.

С. 554

При Александре II, после польского восстания 1863 года, отразившегося в Киевской губернии, началась более грубая русификация. Она проявилась в борьбе с коренным украинским населением и резко вылилась в указе, подписанном Александром II в Эмcе в 1876 г. о запрещении впредь печатать на малороссийском языке.

Поэтому, в Киеве моего времени и в украинских территориально университетах: Киевским, Харьковском, Одесском (Новороссийском), идейные украинские ученые не могли прочно устроиться. Наоборот. На историко-филологических факультетах, где национальные традиции могли сказываться ярко и сильно, подбор профессоров был для Украины чрезвычайно  неблагоприятен. Систематически, за период больше 40 лет, министерство замещало кафедры лицами, которые относились к украинскому движению резко отрицательно или враждебно.

С. 555

В этих университетах всегда существовало большинство, которое систематически проводило тенденцию русификации.

В Киевском университете, уже после отъезда М.П. Драгоманова за границуи после закрытия Юго-западного отдела Географического общества в 1876 г., это было выражено особенно сильно. В нем среди крупных ученых находились люди, которые проводили идейно резко русификаторскую политику, не останавливаясь для этого ни перед какими средствами; действовали по принципу — цель оправдывает средства. Среди профессоров в университете не было лиц, которые были бы крупными исследователями в области языка, литературы, истории Украины. А без участия таких людей нельзя было выработать устав Украинской академии наук.

Н.П. Василенко... И любовь к Украине нас связывала...

Володимир Іванович Вернадський і Україна. Т. 1; кн. 1. / НАН України... - Київ, 2011.

https://chtyvo.org.ua/authors/Vernadskyi_Volodymyr/Vybrani_naukovi_pratsi_akademika_V_I_Vernadskoho_t1_kn1/

Offline ЮАР

• Ветеран форума
  • Стукнуть на кацапа - дело чести, но лучше убить!
« Reply #2 : Лютого 05, 2022, 08:48:43 08:48 »
 :smilie1:
:superman2: :superman2: :superman2: :superman2:
:smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1:

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #3 : Лютого 05, 2022, 08:52:49 08:52 »
Ноосфера (до 2021 — RRS James Clark Ross) — українське науково-дослідне судно-криголам, флагман українського науково-дослідного флоту. Належить Національному антарктичному науковому центру. Колишній флагман Британської антарктичної служби.

У 1996 році судно доставило першу українську антарктичну експедицію на станцію «Академік Вернадський» («Фарадей»)

29 жовтня 2021 року судно отримало нову назву «Ноосфера», що тісно пов'язує його з українською антарктичною станцією, оскільки вчення про біосферу Володимира Вернадського, іменем якого названа станція, лягли в основу вчення про ноосферу.

В Україні взагалі якийсь культ Вернадського. Не знаю, чи воно того варто чи ні.

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #4 : Лютого 05, 2022, 09:12:05 09:12 »
..В Україні взагалі якийсь культ Вернадського. Не знаю, чи воно того варто чи ні.
звичайно, що - ні.
як мінімум, це консервативно, як максимум - деструктивно. але, це стосується не лише вернадського.
наприклад, сікорський, або дюнкерк з сірком - інша купа міфів, які є просто вибірковою напівправдою, гідної агіток, але не історії чи сучасної науки.

Offline RG

• Ветеран форума
« Reply #5 : Лютого 05, 2022, 09:15:26 09:15 »
звичайно, що - ні.
як мінімум, це консервативно, як максимум - деструктивно. але, це стосується не лише вернадського.
наприклад, сікорський, або дюнкерк з сірком - інша купа міфів, які є просто вибірковою напівправдою, гідної агіток, але не історії чи сучасної науки.

золото Полуботка ще  :smilie7:

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #6 : Лютого 05, 2022, 09:20:38 09:20 »
золото Полуботка ще  :smilie7:
ну, то перша казка, яка дуже цікаво була переказана у журналі "вокруг свєта" совєцького періода.  :)
звідтам і набрала популярності. це десь 1974-1975рр.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #7 : Лютого 05, 2022, 09:26:28 09:26 »
Історик Ігор Гирич написав про Володимира Вернадського таке:

"Крім праць Михайла Грушевського, томів „Історії України-Руси“ польсько-литовського періоду, Вернадський, нічого українського більше не читав"

В. Вернадський:

"Между прочим тут я впервые ближе ознакомился с сочинениями М.П. Драгоманова (1841–1895) и с закордонной литературой, которую он и Подолинский издавали за границей, между прочим, прочитал толстые тома «Громады».
Уже после смерти отца в 1888 г. в Париже я близко сошелся с М.П. Драгомановым.  Так как я  знал его литературу, то мы очень быстро сблизились"

Так само:

Володимир Іванович Вернадський і Україна. Т. 1; кн. 1. / НАН України... - Київ, 2011. - С. 547.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #8 : Лютого 05, 2022, 09:35:48 09:35 »
Не знаю, чи воно того варто чи ні

Я навів приклади, що історик Ігор Гирич - помилявся.

А чи "варто", це не мені самому вирішувати.
На мою думку, це дуже добре,
що я не вирішую ці питанння - сам :smilie7:
нехай ці питання
вирішується українською громадою.
Така моя думка.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #9 : Лютого 05, 2022, 09:42:18 09:42 »
ІГОР СІКОРСЬКИЙ:

«У мого роду, який виник у селі на Київщині, де мої дід та прадід були священиками, суто українське походження»

https://web.archive.org/web/20160222174645/http://chornomorka.com/archive/a-3961.html

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #10 : Лютого 05, 2022, 10:36:41 10:36 »
цитату з сікорського про походження, непогано було б дати повністю. бажано, одразу ж після тої крапочки.
це трохи б скоригувало світогляд читача.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #11 : Лютого 05, 2022, 11:51:56 11:51 »
Цитата про походження його роду.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #12 : Лютого 05, 2022, 11:59:49 11:59 »
світогляд читача

:fp2

Хто такий Сікорський та його етнічне походження,
уявний "читач" може подивитися у вікіпедії
навіть коли стоїть чи сидить у маршрутці.
Зара майже всі користуються тирнетом.

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #13 : Лютого 05, 2022, 12:15:17 12:15 »

і?
одна-єдина згадка у сікорського про це - фраза яку ви навели. більше не існує.
але чому ви її навели не цілком?
негарно.

хто такий сікорський в більш рзлогому сенсі, ми поки зовсім не зачепили. хоч це теж пізнавально.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #14 : Лютого 05, 2022, 12:31:12 12:31 »
але чому ви її навели не цілком?

А я написав, чому:

цитата - про походження його роду.

Чи ви, пожирач часу, не розумієте?

негарно

Гарно чи не гарно - не вам вирішувати.

ми поки зовсім не зачепили

Не зрозуміло?

Повторюю :

Цитату навів про родовід Сікорського,

а не про те, ким він себе уявляв.

Offline Yuras Yuras

• Ветеран форума
« Reply #15 : Лютого 05, 2022, 12:37:28 12:37 »
А я написав, чому:

цитата - про походження його роду.

Чи ви, пожирач часу, не розумієте?

Не зрозуміло?

Повторюю :

Цитату навів про родовід Сікорського,

а не про те, ким він себе уявляв.
Ну, і навіщо ви її навели, якщо Сікорський почувався кацапом? Це як Булгаков: нібито і жив у Києві, а українців ненавидів.

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #16 : Лютого 05, 2022, 12:42:03 12:42 »
..
..
мені, мені. та й іншим теж. бо це форум з обміном думками.
а ви з нього намагаєтесь збудувати трибуну.
це теж негарно.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #17 : Лютого 05, 2022, 01:05:38 13:05 »
Ну, і навіщо ви її навели, якщо Сікорський почувався кацапом?

Він "почувався кацапом"? 

"кацапом"? :smilie5:

:laugh:

https://i.imgur.com/3MxXzTL.jpg

http://www.svoboda-news.com/arxiv/pdf/2004/Svoboda-2004-34.pdf

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #18 : Лютого 05, 2022, 01:07:42 13:07 »
намагаєтесь збудувати трибуну

Та мені байдуже, які у вас про мене "уявлення".

Offline Yuras Yuras

• Ветеран форума
« Reply #19 : Лютого 05, 2022, 01:10:21 13:10 »
Він "почувався кацапом"? 

"кацапом"? :smilie5:

:laugh:

https://i.imgur.com/3MxXzTL.jpg

http://www.svoboda-news.com/arxiv/pdf/2004/Svoboda-2004-34.pdf
У наведеному вами скані написано:"уважаємо себе росіянами."

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #20 : Лютого 05, 2022, 01:19:54 13:19 »
ну, кацапом чи "неполяком" чи ще кимось, питання відкрите, але нащадком расиста і відвертого антисеміта - то точно.
цього б можна було б і не згадувати, як би не видання татових творів у сорокових роках своїм коштом, вже живучи у штатах. бути арійцем - надлюдиною, ідея ще та.

загалом, тоді були цікаві часи, коли формувався принцип всеосяжності і взаємодії по всіх сферах людської діяльності.

ноосфера вернадського, теорії маркса, таємна доктрина блаватської, бердяївщина з філософіями нерівності - все це гілки дерева, яке виросло з горщика середньовічної утопії мора і кампалелли з містом сонця. одною з гілок була "майн кампф".

п.с.
щоби не розмазувати каші:
київська справа бейліса, до якої у якості психіатра-експерта долучався професор іван сікорський була одною з найогидніших сторінок історії.
« Останнє редагування: Лютого 05, 2022, 01:28:18 13:28 від irpin »

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #21 : Лютого 05, 2022, 01:21:53 13:21 »
Та мені байдуже, які у вас про мене "уявлення".
ми ж уже били горщики навзаєм? до чого це дописувати кожного разу?

Offline Capitain Cubs

• Ветеран форума
  • Запорожець за Інгулом. Характерник-гедоніст.
« Reply #22 : Лютого 05, 2022, 01:48:24 13:48 »

папік Ванюша був феєричним ватніком ще й з дипломлм :fp2
Mocsia delenda est

Offline Yuras Yuras

• Ветеран форума
« Reply #23 : Лютого 05, 2022, 01:51:37 13:51 »
ну, кацапом чи "неполяком" чи ще кимось, питання відкрите,
Та чого там відкрите, там же ж продовження є про Україну як інтегральну частину Росії: хохол за походженням, русскій за самовідчуттям, звичайна інородна служка імперії.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #24 : Лютого 05, 2022, 01:54:43 13:54 »

Що "irpin" не розуміє, що читає,
мене не дивує
але чомусь я вважав,
що ви розумієте українську...

Цитувати
"Одначе ми уважаємо себе росіянами з причини, що це була частина Росії і український нарід був інтеґральною частиною Росії, так як Тексас чи Люїзіяна є інтеґральною частиною Сполучених Штатів"

Ви чули про анексію Техасу (1845), купівлю Луїзіани (1803)?
Чому порівняння Сікорським "українського наріду" саме з інтеґрацією цих частин США?

https://en.wikipedia.org/wiki/Texas_annexation
https://en.wikipedia.org/wiki/Louisiana_Purchase

:smilie7:

Чому історик за фахом, проф. Дарія Маркусь пише, що "випадково натрапила на надзвичайний лист" в якому :

Цитувати
"знаменитий винахідник просто і ясно заявляє про своє українське походження"

То з ким порівняв Сікорський "український нарід" і в якому сенсі він був "інтеґральною частиною"?

Offline Yuras Yuras

• Ветеран форума
« Reply #25 : Лютого 05, 2022, 01:56:39 13:56 »
 То останнім часом у наших інтелектуалів з'явилася ідея не віддавати імперських слуг українського походження кацапам, от Рутен цю ідею й намагається пропагувати. Але ідея дещо логічносуперечлива, от Рутен замість доказів, з якими важкувато, зривається на хамство.

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #26 : Лютого 05, 2022, 02:05:38 14:05 »
Та чого там відкрите, там же ж продовження є про Україну як інтегральну частину Росії: хохол за походженням, русскій за самовідчуттям, звичайна інородна служка імперії.
емм.. як би не було, але винахідником та інженером він був непоганим, який вчасно реалізував ідею вертикального зльоту.
в америці одночасно виникли дві потужні контори-конкурента. сікорського і пясецького.
це, безумовно, збагатило інженерну думку людства.   :smilie1:

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #27 : Лютого 05, 2022, 02:05:47 14:05 »
папік Ванюша був феєричним ватніком ще й з дипломлм

Народився у с. Антонове Сквирського повіту Київської губернії  у родині священика з польським шляхетським корінням.

Отримав пропозицію перейти у Московський університет, але відмовився та повернувся до Київського університету, де працював майже до своєї смерті.

Серед його головних теоретичних робіт на цю тему «Русские и украинцы: катехизис националиста» — де він аналізував основні психологічні риси, притаманні двом народам. У своїй праці «О психологических основах национализма» він спробував аналізувати націоналізм як психічне явище та збудував власну систему уявлень щодо різних національностей на основі успадкованих ними расово-біологічних розбіжностей.

http://www.nbuv.gov.ua/node/1187

Offline Yuras Yuras

• Ветеран форума
« Reply #28 : Лютого 05, 2022, 02:06:17 14:06 »
Що "irpin" не розуміє, що читає,
мене не дивує
але чомусь я вважав,
що ви розумієте українську...

Ви чули про анексію Техасу (1845), купівлю Луїзіани (1803)?
Чому порівняння Сікорським "українського наріду" саме з інтеґрацією цих частин США?

https://en.wikipedia.org/wiki/Texas_annexation
https://en.wikipedia.org/wiki/Louisiana_Purchase

:smilie7:

Чому історик за фахом, проф. Дарія Маркусь пише, що "випадково натрапила на надзвичайний лист" в якому :

То з ким порівняв Сікорський "український нарід" і в якому сенсі він був "інтеґральною частиною"?
Отже, ви хочете порівняти? То давайте: вам щось відомо про такі стародавні народи як техасці чи луїзіанці, їхні стародавні мови, їх стародавні культури? От, коли відповісте на ці питання, то зрозумієте сенс інтегральної частини.

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #29 : Лютого 05, 2022, 02:08:36 14:08 »
То останнім часом у наших інтелектуалів з'явилася ідея не віддавати імперських слуг українського походження кацапам..
о-о..
дуже вдало зформульовано! я все не міг якось це узагальнити. погоджуся.