Автор Тема: В. Вернадський  (Прочитано 4366 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline div

• Ветеран форума
Re: В. Вернадський
« Reply #60 : Лютого 05, 2022, 08:31:54 20:31 »
Маю надію, що ви не будете заперечувати, що слова мають певний сенс, а людина, яка їх каже, має певну думку і мету. Якщо не заперечуєте, то , мабуть, погодитеся, що слова Рутена про Сікорського, який визнавав українське походження, теж мають певний сенс, у своїй основі мають якусь думку і якусь мету. З'ясувати сенс, думку і мету можна тільки у дискусії чи не так? От і дискутую.
 До речі, ваше і "и не более" так само дискусійне як і моя версія.

Конечно, не буду спорить, но приведу еще одну цитату твоего оппонента
Цитувати
Повторюю :
Цитату навів про родовід Сікорського,
а не про те, ким він себе уявляв.

Я не вижу тут предмета для диспута и разнообразия каких то версий

Я понимаю что вы гдето в какойто теме посрались на предмет "коко считать настоящим украинцем" и имею по этому поводу свое мнение озвученное еще хрен знает когда на ФУПе. Но тот срач и мое мнение не имеет к данному конкретному вопросу никакого отношения., что ясно видно из читат Сикорского и Рутена.

Offline irpin

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
« Reply #61 : Лютого 05, 2022, 08:51:45 20:51 »
..Я понимаю что вы гдето в какойто теме посрались на предмет "коко считать настоящим украинцем" ..
о, боже, ні. це не так. геть не так. 

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #62 : Лютого 05, 2022, 10:09:39 22:09 »

Ну ладно, замяли  :smiley15:

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #63 : Лютого 05, 2022, 10:16:28 22:16 »
Ну ладно, замяли  :smiley15:
навзаєм!

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #64 : Лютого 06, 2022, 08:48:25 08:48 »
слова Рутена про Сікорського, який визнавав українське походження, теж мають певний сенс, у своїй основі мають якусь думку і якусь мету

Яку це "якусь думку і якусь мету"?

Це "вилами по воді",

будь ласка - детальніше.

До речі, ви ще й досі не відповіли, де я вам "хамив"

:smilie7:

4 січня 2022 р. "irpin" мені писав "з повагою до просвітницької діяльності пана ruthene",

а коли я не підтримав його хибних думок
про пана Грушевського,

ця людина почала писати, що нібито я -  "пропагадист".

:smilie5: :laugh:

Але значення слова "пропаганда", це - поширення.

:smilie5:

Казав про Вернадського, те ж саме стосується Сікорського:

ці питання
вирішуються українською громадою.
Така моя думка.

Offline Yuras Yuras

• Ветеран форума
« Reply #65 : Лютого 06, 2022, 09:06:28 09:06 »
Яку це "якусь думку і якусь мету"?

Це "вилами по воді",

будь ласка - детальніше.

До речі, ви ще й досі не відповіли, де я вам "хамив"

:smilie7:

4 січня 2022 р. "irpin" мені писав "з повагою до просвітницької діяльності пана ruthene",

а коли я не підтримав його хибних думок
про пана Грушевського,

ця людина почала писати, що нібито я -  "пропагадист".

:smilie5: :laugh:

Але значення слова "пропаганда", це - поширення.

Казав про Вернадського, те ж саме стосується Сікорського:
Своїм "детальніше" ви хочете сказати, що відкрили цю гілку бездумно, без будь-якої мети?
 Я не писав, що мені хамили, кому - подивіться першу сторінку.

Offline RG

• Ветеран форума
« Reply #66 : Лютого 06, 2022, 09:23:47 09:23 »
Цікаво, як можна і в такій темі посратися.

Українці ж   :smilie5:  :Prapor2:

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #67 : Лютого 06, 2022, 09:25:10 09:25 »
ну, ясно, що мені, юрасе.  :smilie7:  але, я б не хотів продовжувати в цьому ключі далі.
хоча, тоді й зачепило.
пропоную мирову зі зменшенням апломбу, оскільки лише ми розуміємо окремі фрази, а випадкові відвідувачі вже ні.

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #68 : Лютого 06, 2022, 12:42:49 12:42 »
трохи часу є, тож давайте трохи розповім про своє ставлення до вернадського і звідки воно взагалі виникло.  :)

років сорок назад (ба й більше), коли до криму можна було дістатися з метою відпочинку і насолоди спілкування природою, тягаючи рюкзак, ми з гопкомпанією рушили із сімферополя до ангарського перевалу тролейбусом, який виявився екскурсійним. (юар - привіт!)

серед нас був один місцевий, хлопець простий і безхитрісний, який допомагав і підказував нам де як і що.
ну, виїхали з міста, то й він нам каже, що зараз будемо проїздить зліва красивий будинок, де знімали стрічку про "вєсьолих рєбят". і дійсно, - оригінальна споруда, напівзамок серед зелених схилів притягували зір зліва від траси.

але, тут екскурсовод розпочала свою роботу мікрофоном, і перше що сказала - подивіться вліво, там серед гір будинок, який помилклво вважають таким, де проходили зйомки кіна.. бла-бла-бла.. і т.д. і т.п.

наш товариш сидів спантеличений і червоний, ми його підтримували жартами, але ставало тільки гірше. тоді я пересів до екскурсовода ближче і став чіплятися питаннями про будинок в подробицях. нам пощастило, бо тітка була історикинею пед. інституту, та влітку підпрацьовувала на ниві курортного просвітництва.

виявилося, що в тому будинку до революцій, проводячи літо у родичів, жив майбутній академік мінералогії ферсман, учень вернадськго, який багато зробив, щоби дитяче захоплення ферсмана по збору колекції на цих схилах мало наукове підгрунття.
розповідь зацікавила, і я твердо вирішив тоді підбити хлопців на відвідини будинку на зворотному шляху після проходження маршруту. з багатьох причин цього не сталося, але життя було попереду, здавалося, що воно буде вічним, то ж я не дуже журився з цього приводу.

коротше, кожного разу, в подальші роки, я дивився вліво на красивий мініатюрний замок, проїздом до ялти-алушти і згадував цю історію, аж поки не плюнув на плани вештання без мети по джалявах і просто не вийшов на зупинці перед вказівником на повороті, де було написано "ферсманово".

компанію мені складав той самий місцевий знайомий, який вже закінчив сімф.університет і лишився при ньому аспірантом. дорогою до будівлі знайомий розповів, що після того випадку, коли він погорів на екскурсійному траліку, він десятки разів приходив до "замку" і облазив його з усих боків, навіть розмовляв з нащадками будівельників, які удосконалили звичайний колись будинок на помешкання з баштами і терасами, та показували йому старовинні фото процесу, хоча він відбувався десь у 1910рр плюс-мінус, цого вже не пам'ятаю, вибачте.

два чи три дні ми жили в наметі у сосняку трохи вище споруди і я був приголомшений його розповідями і відвідинами куточків помістя від закинутих надмогильних плит колишніх хазяїв, до самого будинку, стайні, окремої будівлі кухні та досі діючої системи збору води!!! неймовірної системи, яка складалася з підземної цистерни вище по схилу, глиняного водоводу і накопичувального клепаного сталевого бака на другому поверсі "замку".
це була система конденсатного збору води. о-о-о, з якою насолодою я розгадував інженерні рішення цього проекту від його початку й до невеличкого фонтану в кінцевій точці.

весь комплекс помістя зберігся на той момент в повному комплекті, майже цілим, хоча сліди руйнації та невдалих ремонтів муляли око. в приміщеннях мешкали працівники школи-інтернату, який був поряд. общага з усіма вадами, притаманними цьому слову, на превеликий сум.

ну й до чого тут вернадський, справедливо запитають мене форумні опоненти?

та як би це пояснити коротше... місцевий унуверситет, маючи амбіції, і з претензії на особисту історію, став називатися ім'ям вернадського (цілком справедливо, до речі).
в післясовковий період це стало модно-молодьожно і носило фльор зриву "утаємничень" з робіт вернадського. на тому захищалися, писали статті в наукову пресу і.. так-так - витягли назовні ідею "ноосфери", спричинивши виникнення цілого покоління наукових піявок, діяльність яких досі проглядається у сучасній вікіпедії.

от саме про це, з сумом, мені розповідав той товариш, який довгі роки працював на ниві просвіти в університеті імені вернадського, де він залишився після студентства, завдяки схильності до історії, географії і заради бажання реабілітації своєї зухвалості в екскурсійному тролейбусі понад сорок років тому.  :)
« Останнє редагування: Лютого 06, 2022, 12:47:00 12:47 від irpin »

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #69 : Лютого 06, 2022, 01:19:13 13:19 »
Своїм "детальніше" ви хочете сказати, що відкрили цю гілку бездумно, без будь-якої мети?

Знову питанням на запитання?

Де відповідь?

Offline lutuli

• Sr. Member
« Reply #70 : Лютого 06, 2022, 01:56:17 13:56 »
трохи часу є, тож давайте трохи розповім ......
Пане irpin, вас надзвичайно цікаво читати!

Прикметно, що -як мені видається - не лише із-за невідомих раніше фактів, життєвих ситуацій ( це, стосовно історичних персоналій ), топографічних розвідок, власних мандрівок та спогадів, але й завдячуючи вашій власній "аурі"  :)

Тут практикувалося відкриття персональних гілок, так то вашу, особисто я, читав би з величезним задоволенням! Саме -- з подібним матеріалом.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #71 : Лютого 06, 2022, 01:57:02 13:57 »
в післясовковий період це стало модно-молодьожно і носило фльор зриву "утаємничень" з робіт вернадського. на тому захищалися, писали статті в наукову пресу і.. так-так - витягли назовні ідею "ноосфери", спричинивши виникнення цілого покоління наукових піявок, діяльність яких досі проглядається у сучасній вікіпедії...

у вікіпедії... :fp2

- у вікіпедії...   :smilie5: :laugh:

Вікіпе́дія — загальнодоступна вільна багатомовна онлайн-енциклопедія.
Будь-хто, у кого є доступ до читання Вікіпедії, також може редагувати практично всі її статті.
https://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія

Вікіпедія:Відмова від відповідальності
ВІКІПЕДІЯ НЕ ГАРАНТУЄ ДОСТОВІРНІСТЬ
https://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Відмова_від_відповідальності

:laugh:

В.Вернадський :

Енциклопедія історії України: Т. 1: А-В
http://www.history.org.ua/?termin=Vernadskyj_V

Енциклопедія сучасної України
https://esu.com.ua/search_articles.php?id=33604

Юридична енциклопедія
https://leksika.com.ua/17780122/legal/vernadskiy

тощо

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #72 : Лютого 06, 2022, 01:59:19 13:59 »
я, читав би з величезним задоволенням

Я теж читав би...
іноді та без задоволення  :laugh:

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #73 : Лютого 06, 2022, 02:08:08 14:08 »
років сорок назад (ба й більше), коли до криму можна було дістатися з метою відпочинку і насолоди спілкування природою, тягаючи рюкзак, ми з гопкомпанією рушили із сімферополя ...

Це коли ковбаса була по 2.20 ... дохторська.. з туалетної бумаги

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #74 : Лютого 06, 2022, 02:12:00 14:12 »
Пане irpin, вас надзвичайно цікаво читати!

Прикметно, що -як мені видається - не лише із-за невідомих раніше фактів, життєвих ситуацій ( це, стосовно історичних персоналій ), топографічних розвідок, власних мандрівок та спогадів, але й завдячуючи вашій власній "аурі"  :)

Тут практикувалося відкриття персональних гілок, так то вашу, особисто я, читав би з величезним задоволенням! Саме -- з подібним матеріалом.
дякую. і дивно, що згадали про минуле, бо давно було, та й пов'язане скоріше з практикою програміста-початківця на пенсії.  :laugh:  таблиці, стилі, скрипти, фронтенд-бекенд. все інше - похідне, пов'язане з намаганням витягувати метадані з контейнерів .pdf, .jpg та mp3, але воно вартувало того, бо призвело до цікавих знайомств у цій сфері!

з усих інших спроб лишається ще любов до старовинної картографії і зображення скану з великою роздільною здатністю на екрані. може впорядкуюся з цим пізніше, як знати.

п.с.
а в будинку ферсмана я був ще раз. вже коли в ньому вже ніхто не жив, а перекриття гахнуло долу. але, то окрема історія, в якій місця для вернадського вже не лишилося остаточно.

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #75 : Лютого 06, 2022, 02:15:13 14:15 »
Це коли ковбаса була по 2.20 ... дохторська.. з туалетної бумаги

так, ще й дівки тугі та й здоров'я неміряно. а вино продавали з бочок. як квас.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #76 : Лютого 06, 2022, 02:18:33 14:18 »
уявний "читач" може подивитися у вікіпедії

Якщо "читач" умніше,
то він читатиме посилання на енциклопедії,
енциклопедичні довідники тощо,
а більше часу, то шукатиме першоджерела.
Вікіпедія - лише надає деякі посилання,
вона містить більше 1 млн статей...
перевірити все - не реально
купці админів з патрульними.

Якщо "читач" не має часу, чи не дуже вумний"
 то читатиме - лише вікіпедію,
не дивлячись джерела..
вікіпедію, яку хтось написав.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #77 : Лютого 06, 2022, 02:30:31 14:30 »
так, ще й дівки тугі та й здоров'я неміряно. а вино продавали з бочок. як квас.

У СРСР навіть г*вно було г*вном  :smilie5:

головне, щоб печії потім не було  :laugh:

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #78 : Лютого 06, 2022, 03:13:10 15:13 »
болєє.

Що - "болєє"?

Науковці кажуть, що наслідки ковіду
пагано впливають на розумові здібності...

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #79 : Лютого 06, 2022, 03:19:19 15:19 »
я б додав останнє

Додай-те, тільки з фактами. :smilie7:

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #80 : Лютого 06, 2022, 03:23:22 15:23 »
дякую.

А я дякую lutuli - завдяки його подяці вам я прочитав текст про той замок, я взагалі оминаю великі повідомлення, а тут прочитав. дійсно цікаво.

колись у Коктебелі я був на екскурсії по дому-музею Волошина, тьотка там щось розповідала про нього та його друзів, а я запитую - а як щодо руху нудистів, кажуть Волошин з компанією у Коктебелі це започаткували? А вона каже - та нет, ето всьо брехня, отстаньте.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #81 : Лютого 06, 2022, 03:29:31 15:29 »
кажуть Волошин з компанією у Коктебелі це започаткували? А вона каже - та нет, ето всьо брехня, отстаньте.

А може вона бреше? :smilie7:

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #82 : Лютого 06, 2022, 03:34:33 15:34 »
На думку Рутена, вище зазначені слова свідчать про найінтегральніш й супер націоналізм родини Сікорських

Усе в купу?
У мене не було такої "думки".

Я писав,
що Сікорський писав про українське коріння,
а не про "націоналізм" . :smilie7:

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #83 : Лютого 06, 2022, 03:40:06 15:40 »
А може вона бреше? :smilie7:

Звичайно що вона брехала, стара комуняцька бабка не могла повірити що святі револьюціонери таким займалися.

Там у Волошина гостював увесь тоді бомонд з Московії - і Маяковський, і... вже не пригадаю хто, когось він рятував від більшовицього терору, а хтось сам був з більшовиків, і якось вони там усі тусувалися. Я боюсь що спаплюжу вам тему, чи все гаразд?

Хоча ні, все гаразд, все в канві теми:

Максимилиа́н Алекса́ндрович Воло́шин (фамилия при рождении — Кирие́нко-Воло́шин; 16 [28] мая 1877, Киев, Российская империя — 11 августа 1932, Коктебель, Крымская АССР, СССР) — русский и советский поэт, переводчик, художник-пейзажист, художественный и литературный критик.

В годы революций и Гражданской войны поэт принципиально занял позицию «над схваткой», пытался умерить вражду, спасая в своём доме преследуемых: сперва красных от белых, затем, после перемены власти, — белых от красных. Письмо, направленное М. Волошиным в защиту арестованного белыми О. Э. Мандельштама, весьма вероятно, спасло того от расстрела.

От ще, з вікі.

Цитувати
Курьезный случай произошел однажды с Волошиным в Москве. Жена, потеряв его из виду в сутолоке вокзальной площади, стала звать:

— Макс! Макс!
Поблизости стояли красноармейцы. Услышав необычное имя и увидев человека с пышной седой шевелюрой и большой бородой, они встрепенулись:
 — Ребята, глядите, Карл Маркс!
Подошли к поэту, отдали честь и торжественно отрапортовали:
 — Товарищ Карл Маркс! Да здравствует ваш марксизм, который мы изучаем на уроках политграмоты!
Поэт с улыбкой ответил:
 — Учите, учите, ребятки!
« Останнє редагування: Лютого 06, 2022, 03:47:12 15:47 від svit »

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #84 : Лютого 06, 2022, 04:57:22 16:57 »
.. я прочитав текст про той замок..
я б хотів уточнити, що слово "замок" не потрібно асоціювати в цьому тексті з чимось кам'яним, кремезним і т.д.

здалеку чотири башти, їх зубчасте оздоблення і стилізація під італійську архітектуру дійсно, видавалися "замком". це примха власників садиби.

в дійсності, все було зроблене з підручних матеріалів. всі архитекнурні витребеньки були не з каменю, а зі штукатурки на дранці, точніше на очеретових матах, якими обшивали стіни з ракушняка (брили ракушняка були десь 700х40см). очерет армував ліпнину, яка потім вибілювалася вапном. середина складалася з дубового і соснового каркасу перекриттів.
тобто, будівля потребувала постійного догляду і ремонту.

звичайну цеглу користували мало, хіба що на димохід і печі йшов шамот. при чому, шамотної цегли місцевого гатунку було обмаль, принаймні, з того що я там знайшов, було одне клеймо балаклавського цегляного заводу (здається літера "Р", боюся помилитися), та шамот з клеймом "краматорскъ".
думаю, що по них можна було б датувати час будови. був один сайт (чи то oldbrix чи то oldbrick, забувся), хотів колись попитати народ, але так і не спромігся.

металичний куб для води був клепаний, на око десь на два-три кубометра, але я його бачив уже деформованим після падіння разом з перекриттям будинку.

а от водогон від підземної цистерни до споруд і фонтану був з глиняних труб цікавої конструкції. труба - короткий сегмент (біля 30см завдовшки) конусного перетину, середній діаметр - десь три чверті дюйма. тонкішим кінцем сегмент вкладався в ширший (без чекану) і так викладалася труба в траншеї до потрібного місця.

цистерна - штукатурене (залізнене) цементом прямокутне приміщення глибиною біля двох метрів і десь два на три метри площі. трохи вище рівня полу був відвід води (дренаж), зверху кам'яне перекриття і повітряприймач, через який можна було попасти в середину. коли я там був вперше, то вода постійно трималася на дні глибиною сантиметрів 30-40. абсолютно чиста. сама цистерна по схилу заввишки від будівлі на метрів п'ятдесят, таким чином, підпір води був суттєвий і постійний, а регуляція здійснювалася перетоком надлишку до фонтану, який знаходився в ніжній точці системи, тобто на продовжені схилу в сторону дороги. ніякої механіки.
принцип роботи конденсатної установки - природне використання температурного перепаду при зміні температури ночі на день. вода, як роса осідає на стінках цистерни і накопичується на дні. природний невпинно працюючий атмосферний насос!
я після того знаходив ще схожі за дією споруди, ну ду-у-уже цікаві. вибачте, що знову довго. не втримався.   :smilie7:

п.с.
коли був у нойшванштайні, то згадуючи будинок ферсмана, я задовбав екскурсовода запитаннями про каналізацію та водопостачання. там теж багато чого є..

Offline Yuras Yuras

• Ветеран форума
« Reply #85 : Лютого 06, 2022, 05:27:00 17:27 »
Знову питанням на запитання?

Де відповідь?

Схоже, Рутен, об'ївся інтілігент-гороху, заїв інтілігент-цукром, додав дріжджів і тепер фонтанує іронізуючими газами.
 Я вам відповів, спробуйте напружити мозок чи що там у вас.

Offline Yuras Yuras

• Ветеран форума
« Reply #86 : Лютого 06, 2022, 05:29:24 17:29 »
Усе в купу?
У мене не було такої "думки".

Я писав,
що Сікорський писав про українське коріння,
а не про "націоналізм" . :smilie7:
Гіпе́рбола (грец. ὑπερβολή — перебільшення) — вид тропа. Стилістична фігура явного і навмисного перебільшення для посилення виразності та підкреслення сказаної думки. Наприклад: «я казав це тисячу разів» або «височенний, як дуб».

Offline lutuli

• Sr. Member
« Reply #87 : Лютого 06, 2022, 07:20:02 19:20 »
....а я запитую - а як щодо руху нудистів, кажуть Волошин з компанією у Коктебелі це започаткували?
Не знаю, чи були послідовникам Волошина ті, котрих я бачив в 80-х в Коктебельській бухті, проте там була певна... "Ідеологія" -- голяка відпочивали і дорослі, і їхні діточки.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #88 : Лютого 06, 2022, 08:55:50 20:55 »
Схоже, Рутен, об'ївся інтілігент-гороху, заїв інтілігент-цукром, додав дріжджів і тепер фонтанує іронізуючими газами

Ви явно хворе..

Я вам відповів, спробуйте напружити мозок чи що там у вас.

Звичайнісіньке брехло.

Online ruthene

• Ветеран форума
« Reply #89 : Лютого 06, 2022, 08:58:12 20:58 »