Коли я почув, що київському аеропорту присвоїли ім'я Сікорського, то я був здивований вибором. Його не можна вважати видатним українцем, хоча, звичайно, він є видатним авіаконструктором.
В середині восьмидесятих, вже при Горбачові, коли тільки почалися обережненьки контакти із забугром, в Київ приїхала група американських анонімних алкоголіків, яких, якимось чином запросили в гості віикладачі міських курсів іноземних мов, куди я в той час ходив. В групі був син Ігоря Сікорського, здається Ніколай, з яким ми могли поспілкуватися. Він згадував своє російське коріння і міг скзати пару слів російською. Нічого українського в нього не було навіть теоретично.
Сформульована Yuras Yuras тенденція включити в українство все, що хоч якимось боком відносилося до України, є виразом бажання здаватися більшим і впливовішим, ніж є насправді. Думаю, ця риса притаманна усім народам, у когось вона роздута, в когось менш помітна, але є в усіх. Кажуть, в Туркменії офіційна доктрина переконливо доводить, що на туркменах світ стоїть. Священна Рухнама не дасть збрехати. Нещодавно десь читав приблизно із такми самим пафосом статтю, що виявляється, лев'яча доля усіх винаходів дев'ятнадцятого - двадцятого століття, що спричинили перевороти в науці, були зроблені поляками. Теж із посиланнями на джерела. Американці щиро вважають Вернера фон Брауна американцем. В усіх енциклопедіях Степана Тимошенка називають російським, американським і, навіть, німецкьми вченим. Імперіям це робити значно легше, бо, як правильно відзначив div, що представники недомінатних етносів в імперіях могли досягти чогось тільки примярівши на себе імперськість. Яскравий приклад - кацапстан. Питання в тому, хто із таких особистостей щиро ставав справжнім імперцем, а хто погоджувався крізь зуби, аби зберегти себе і можливість працювати. Границя, справді, тонка, та, все ж можна погратися в гру і вибудувати ряд від повного злиття із імперією до її відторгнення. При цьому, ми зіткнемося із простим фактом, що в багатьох людей переконання і ставлення до світових процесів еволюціонувало протягом життя.
Повертаючись до Сікорсього, на мою думку, він ніяк не тягне на український символ.