Автор Тема: Українські фемінітиви  (Прочитано 490 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Ali(UA)

• Ветеран форума
Українські фемінітиви
« : Січня 13, 2026, 08:08:39 20:08 »
Цікаво, якщо чоловічий рід - Гой,

То як буде жіночий рід? Гойка, Гойциця?

Offline RG

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
Re: Українські фемінітиви
« Reply #1 : Січня 13, 2026, 08:25:12 20:25 »
В мене на роботі співробітниця є з таким прізвищем. Ніяких фемінітивів  :smilie5:
« Останнє редагування: Січня 14, 2026, 07:04:12 07:04 від RG »

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #2 : Січня 13, 2026, 08:37:17 20:37 »
Задрали уже этим бредом. Выдумывают разную хрень

Offline serginio

• Ветеран форума
« Reply #3 : Січня 13, 2026, 11:32:01 23:32 »

не кацапствуй

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #4 : Січня 14, 2026, 10:43:09 10:43 »
не кацапствуй

Я не большой знаток классики вообще и украинской в частности, но если ты где нибудь у Франка или Коцюбыньского найдешь "членкыню" или "хирургыню" то с меня лайк и извинения

Просто меня в школе учили что профессии надо называть без акцентации на половой принадлежности субъекта. Те "повариха", "врачиха" и тп это недопустимо. Надо говорить на женщин специалистов так же как и на мужчин - "повар", "врач"...
А тут  появились какието "членихи" вместо "членов". Современный "феминизм", в отличии от старого который хотел уравнять женщину и мужчину в правах, занимается явной сегрегацией.
Признак того что в Украине живет куча народу которому заняться нечем и не хочется, а кушать надо

Offline ЮАР

• Ветеран форума
  • Стукнуть на кацапа - дело чести, но лучше убить!
« Reply #5 : Січня 14, 2026, 01:52:13 13:52 »
Походження та використання
Коріння: Фемінітиви, включаючи „членкиню“, мають давнє індоєвропейське походження, що свідчить про їхню природність у мові, хоч і не завжди були поширеними.
Утворення: Слово утворюється за допомогою суфікса «-к-» від основи слова «член», подібно до «студентка», «поетка».
Сучасне вживання: В українській мові «членкиня» активно використовується у діловій та публічній сферах, допомагаючи відобразити жіночу стать особи, яка виконує певну функцію.
Альтернативи: Для уникнення «члена» стосовно жінки використовують також «членкиня», «пані член», «очільниця» чи інші варіанти залежно від контексту.
:superman2: :superman2: :superman2: :superman2:
:smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1:

Offline Ali(UA)

• Ветеран форума
« Reply #6 : Січня 14, 2026, 01:57:30 13:57 »
Це все наслідки Клари Цектін та Рози Люксембург. Жінка як рівноправна членкиня суспільства. Питання в іншому, чи ламання патріархату і абсолютна демократія можуть дати опір диктатурі?

Offline ЮАР

• Ветеран форума
« Reply #7 : Січня 14, 2026, 01:57:56 13:57 »
Запитав у ШІ і він накидав купу прикладів.
Перевір.
:smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1:

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #8 : Січня 14, 2026, 04:38:48 16:38 »
Походження та використання
Коріння: Фемінітиви, включаючи „членкиню“, мають давнє індоєвропейське походження, що свідчить про їхню природність у мові, хоч і не завжди були поширеними.
Утворення: Слово утворюється за допомогою суфікса «-к-» від основи слова «член», подібно до «студентка», «поетка».
Сучасне вживання: В українській мові «членкиня» активно використовується у діловій та публічній сферах, допомагаючи відобразити жіночу стать особи, яка виконує певну функцію.
Альтернативи: Для уникнення «члена» стосовно жінки використовують також «членкиня», «пані член», «очільниця» чи інші варіанти залежно від контексту.

Да ты меня не понял. Словообразование меня совершенно не интересует. Можно сказать пані директор, директорка, директриса и даже пані директиркиня. Вопрос не в этом
Вопрос в том что панянки Клара и Роза хотели уравнять женщин с мужчинами , а нынешние их последовательницы хотят разделить
Декларируя теоретически тоже самое - равноправие

Я не пользуюсь нейросетями

Offline Ali(UA)

• Ветеран форума
« Reply #9 : Січня 14, 2026, 04:56:11 16:56 »
Я вже не кажу про геніальний хфільм Барбі, де директеркині та поліцейкині стали прездинеткинями та побороли страшних патріархальних мужланів.

Ну і в замісі звісно Рут Хендлер (ага!, та що воду випила) яка виробила ляльок не бейбі - немовлят - і колясочки - а ляльок директеркинь і міністерок разом з пожежникинями і судійками.

А в армію звісно гребуть дирктиркинь і чоловіків рівноправно так.

Offline Geo

• Ветеран форума
« Reply #10 : Січня 14, 2026, 05:01:51 17:01 »
Це все тема феміністкинь, які з неї ніколи не злізуть. Бо помруть з голоду. Крапка.

Offline ЮАР

• Ветеран форума
« Reply #11 : Січня 14, 2026, 05:40:35 17:40 »

Я не пользуюсь нейросетями

Я допоможу:

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #12 : Січня 14, 2026, 05:46:23 17:46 »
Да... Голливуд в последнее время это прям ЧТО ТО

Offline ЮАР

• Ветеран форума
« Reply #13 : Січня 14, 2026, 05:49:20 17:49 »
Зрівняти і розділити ні до чого.

Комуністи викорінювали і підміняли українські слова і вирази.
І через це, деякі слова звучать досить незвично і неприродно на слух.
Зараз процес повернення до того, що було.

Правопис 2019 року, це офіційний документ, і він повертає і виправляє досить багато забутих і зіпсованих слів, не лише фемінітиви.

https://biz.ligazakon.net/news/186683_nov-pravila-ukranskogo-pravopisu-rekomendovano-zastosovuvati-z-3-chervnya

Offline ЮАР

• Ветеран форума
« Reply #14 : Січня 14, 2026, 05:54:55 17:54 »
Да... Голливуд в последнее время это прям ЧТО ТО

Не зрозумів про Голівуд, але ти сказав:

Я не большой знаток классики вообще и украинской в частности, но если ты где нибудь у Франка или Коцюбыньского найдешь "членкыню" или "хирургыню" то с меня лайк и извинения

Я просто навів приклади, можна сказати на твоє прохання.
Вибачення не потрібні.

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #15 : Січня 14, 2026, 06:19:19 18:19 »
Я допоможу:

От, другое дело
Все кроме пани Королевой это обычные названия профессий женского рода. Я ж не против "робітниця" или "викладачка". Это просто нормальные слова которые возникли в языке. Я же не предлагаю отменить названия профессий женского рода, правда? Это Клара с Розой хотели, не я.

Кстати, а отэто от "їздкиня" оно в девичестве чем было, надеюсь как то с лошадьми связано?
Про "центавресу" мне что то даже страшно подумать

Феминитивы это когда в языке существует слово мужского рода которое не преобразуется в женский нормальным для языка путем ("робітник"-"робітниця" или "викладач"-"викладачка")
А есть "сантехнік", ну не существует в языке женского соответствия. И тут появляются ушибленные которые задаются дурацким вопросом - я не является ли это пренебрежением к женщинам? Надо сделать феминитив. И появляются кострубатые конструкции типа сантехникінь
Кстати из этой серии афроамериканцы и "люди с ограниченными возможностями". Видите ли инвалидом обидно что их называют инвалидами. Ну то же было бы обидно если бы я был инвалидом. И что, если ты стал не инвалидом, а кренделем с ограниченными возможностями действительность начинает играть новыми красками?
Дебилизм.
А свое отношение в тому правопысу я уже давным давно обозначил. Вытаскивать в современный мир языковые нормы 19го века тупо. Но у массы людей теперь есть работа. Тем более что рассылать писульки с новыми правилами говорения это не ракеты делать, тут помощники нужны

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #16 : Січня 14, 2026, 06:24:17 18:24 »
Не зрозумів про Голівуд, але ти сказав:

Я просто навів приклади, можна сказати на твоє прохання.
Вибачення не потрібні.

Про голливуд это я Али. Просто эта мобайлтема меня добивает. Ни цитирования нормального ни многого другого

А про Голливуд, то я тут на праздники скачал себе киношек для семейного просмотра так в каждой второй, если не первой, обязательно фигурирует на втором плане гомосексуальная пара мужиков с усыновленным ребенком. Если издали смотреть то реально поверишь  что в Штатах половина семей гомосексуальные

Offline Uki

• Global Moderator
  • Ветеран форума
« Reply #17 : Січня 14, 2026, 07:12:51 19:12 »
Так. гАливуд повністю втратив зв'язок з реальністю.

Offline serginio

• Ветеран форума
« Reply #18 : Січня 14, 2026, 09:12:10 21:12 »

Просто меня в школе учили что профессии надо называть без акцентации на половой принадлежности субъекта. Те "повариха", "врачиха" и тп это недопустимо. Надо говорить на женщин специалистов так же как и на мужчин - "повар", "врач"...
А тут  появились какието "членихи" вместо "членов". Современный "феминизм", в отличии от старого который хотел уравнять женщину и мужчину в правах, занимается явной сегрегацией.
Признак того что в Украине живет куча народу которому заняться нечем и не хочется, а кушать надо

заради справедливості в часи франка і коцюбинського жінки не займались хірургією а от співачка художниця поетеса точно існували

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #19 : Січня 14, 2026, 09:56:01 21:56 »
заради справедливості в часи франка і коцюбинського жінки не займались хірургією а от співачка художниця поетеса точно існували

Ну от видишь
И люди нормально общались без всякого новояза

Offline serginio

• Ветеран форума
« Reply #20 : Січня 14, 2026, 10:08:44 22:08 »
Ну от видишь
И люди нормально общались без всякого новояза

я взагалі то про те що феминитиви існували
ну чому доярка чи трактористка повинно бути а інженерка чи конструкторка ні?

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #21 : Січня 14, 2026, 10:42:02 22:42 »
фемінітиви існують у десятках мов.
навіть не так: форми фемінітива існують у десятках мов і це є свідоцтвом розвитку і змін у суспільстві.

використовувати їх, чи ні (і в якій формі) - справа окремої людини і це нормально.

польською - пані profesor, або profesorka - один фіг за смислом, хоча форма утворення різна, вибирай за кращим.
практично всі слов'янські мови, іспанська, італійська, німецька використовують суфікси для утворення.

у мадяр жінка-вчитель, чи жінка-лікар, у турок таке саме. додаткове уточнення за потреби. традиція вжитку.

російською фемінітиви менш уживані, та мають інші суфікси, тому й факт відновлення форм в українській може багатьма не сприйматись.
щось приживеться, щось - ні. це як зі штрикавкою - шприцем (до речі, ця прикладова гіпербола притягнута з новітнього словника української мови 1923 року). час покаже.

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #22 : Січня 14, 2026, 11:12:37 23:12 »
я взагалі то про те що феминитиви існували
ну чому доярка чи трактористка повинно бути а інженерка чи конструкторка ні?

Почему ни? Я не против ни того ни другого

Я против того чтобы из "пилота" делать "пилотыкиню" потому как "пелоткой" называть явно не удобно
Просто не надо впихивать невпихуемое.

Offline majesty

• Ветеран форума
« Reply #23 : Січня 15, 2026, 12:06:48 12:06 »
заращ в штатах хуйловська президентка
українці мають завжли памятатм про срвкомоїв яки продали свою мати за 50 баксів

Offline serginio

• Ветеран форума
« Reply #24 : Січня 15, 2026, 11:00:15 23:00 »
Почему ни? Я не против ни того ни другого

Я против того чтобы из "пилота" делать "пилотыкиню" потому как "пелоткой" называть явно не удобно
Просто не надо впихивать невпихуемое.

ну наприклад
поет - поетеса
пілот - пілотеса

чому ні?