Проблема дійсно в єблані та його єбланістах. Генерал Арнольд підверджує.
Retired U.S. Army Brig. Gen. Mark Arnold, by contrast, isn’t the least bit surprised at the slow pace of the advance — and
he’s blaming the Americans, not the Ukrainians.Арнольд, життєрадісний колишній офіцер спецназу з трьома бойовими турами в Іраку та Афганістані, провів багато часу біля лінії фронту, консультуючи українських військових (за власний кошт). Він залишився вражений професіоналізмом і завзяттям української армії, а також усвідомлював обмеження підготовки та обладнання, яке їм надав Захід.
Я вперше зустрів Арнольда в Києві в травні. Ще тоді — за тижні до початку українського контрнаступу — він казав мені, що цього року українці не зможуть зробити прорив. Проте він був — і залишається — більш оптимістичним щодо перспектив вирішальних операцій наступного року.
Повернувшись із Києва, я підтримував зв’язок з Арнольдом і знайшов у нього стійкий реалістичний шрифт. Ще 23 червня, на самому початку контрнаступу, він написав мені електронний лист: «Я залишаюся дуже скептично налаштованим щодо того, що цього року відбудеться вирішальна битва, яка істотно вплине на перемогу України. Це може статися наступного літа, коли більшість маневрової техніки прибуде з НАТО в Україну».
Нещодавно він нарікав мені: «Українцям бракує мобільного обладнання, необхідного для прориву мінних полів і перешкод високої щільності. У механізованих піхотних і бронетанкових батальйонах армії США є танки з лопатями протитанкових мін і важкими катками в кожній ротній команді. У Українців – ні».
Арнольд лобіював в українському Генштабі та Міністерстві оборони наймати відставних західних офіцерів для навчання бригад в Україні, а не змушувати їх їхати в інші країни, оскільки це дозволить швидше навчити більше підрозділів. Він вважає, що також важливо навчити персонал корпусу керувати функціями вищого рівня, щоб вони могли ефективніше маневрувати цими підрозділами в бою. Якщо спочатку тренінги проводили західні офіцери у відставці, то вони «готували тренерів», щоб українці могли самі проходити курси. Арнольд також намагається залучити кошти приватного сектора для розширення навчання та оснащення бойових медиків, щоб українські військові мали більше шансів вижити після поранень у бою.
«Мене засмучує, а українців це болісно, що Захід має можливість зробити набагато більше, щоб допомогти припинити війну, але ми цього не робимо», — сказав мені Арнольд. Це потрібно змінити. Замість того, щоб стати жертвою «одержимості короткою війною» американських військових — уявляючи, що кожна війна швидко закінчиться — адміністрації Байдена було б слушно налаштувати українців на більший успіх у майбутньому, навіть якщо вони не зможуть досягти всі їхні цілі під час цього контрнаступу.
https://www.washingtonpost.com/opinions/2023/09/04/arnold-ukraine-counteroffensive-united-states-weapons/