Я не казав що вони пекельні.... я написав що вони були, і вони були відчутні... опустили рашку суттєво
Суттєво.
Сутність санкцій полягає в тому, щоб за допомогою економічного тиску змусити країну чогось не робити, або - якщо вона наполегливо продовжує - зробити так, щоб в неї тупо не виходило.
В нашому випадку країна окупувала територію іншої країни. Й ще кількох до того.
Коли ми кажемо "санкції спрацювали"? Коли кацапи вивели свої війська з України, повністю.
Коли ми кажемо "санкції суттєво на них подіяли"? Коли кацапи залишаються в Криму, бо всіма кігтьми за нього вчепилися, але були змушені вивести війська з Молдови, бо якби грошей та ресурсів нема їх там тримати більше. Й з тижня на тиждень очікують виводу с Грузії.
Так виглядають результати, які можна оцінити такими словами.
Коли результатом санкцій стала анексія Білорусі та підготовка до подальшої окупації України, зі збереженням контролю над усім, включно з тепер вже Казахстаном - можна звісно назвати їх "ароматнимі", "обмежено ефективними", чи ще якимось. Побалакати про план анаконда, чи хильнути пляшечку за того чи іншого президента США.
Але правильно казати - "неефективні". Тобто в них є якийсь мінорний ефект, он як на Італію, й він до дупи. Як Італії.
Ми визначаємо ефект за сутністю, а не кому як подобається. А "відчутні" - це як ім'я для нового аромату квантів