Газпром не є спеціалістом в укладанні труб. Цю роботу виконують спеціалізовані компанії, що володіють відповідними технологіями і технікою і мають навчений достатньо. Деталі знають спеціалісти.
З іншого боку, посилання на загальну заяву відділу по роботі із громадськістю замовника в якості аргумента в дискусії про особливості технології прокладання труб виконавця мені видається необгрунтованим. Хочете вести предметну розмову, викладайте технічну специфікацію виконавця. Я думаю, що у вас її немає. Я читав загальну технічну специфікацію виконавця, і знаю, що в мілководних морях, таких, як Балтійське і Північне, де, умовно кажучи, жабі по коліно, а труб - як павутини в самого волохатого павука, труби укладаються в неглибоких утраншеях. Там великі ризики пошкодження труб якорями і тралами. Проблемні місця, зокрема там, де різні труби перетинаються, готуються додатково. Робляться спеціальні переходи і все закривається бетонними матрасами. В мене немає причин припускати, що СП-2 укладався по іншому. Така імовірність є, вле вона приблизно така, якщо десь хтось будуватиме будинок на болоті без паль.
Ще раз, якщо ви про щось не знаєте, це не доказ, що це щось не існує.