Автор Тема: Борщ наш  (Прочитано 1550 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Борщ наш
« : Жовтня 15, 2021, 10:08:25 22:08 »
БОРЩ НАШ! Лекція історика Олександра Палія


Offline Lina

  • Global Moderator
  • Ветеран форума
  • *****
  • Повідомлень: 10045
  • Стать: Жіноча
  • Камінці чудові, різнокольорові
Re: Борщ наш
« Reply #1 : Жовтня 16, 2021, 10:13:57 22:13 »
От панові Палію не заважало би познайомитись з біологією цією трави поближче. Це трава борщівник, яка взагалі в Україні майже не росла, до того ж отруйна. Чи наші предки зовсім були нерозумні, що варили страву з отруйної трави?
До всього цього традиційний борщ завжди був червоним за замовчуванням. Інші види борщу уточнюють колір цієї страви  - зелений борщ, білий борщ.
Вся розгадка назви є навіть в його лекції, де він говорить, що вже у 1818 році каци називали борщ щами, але ж там був бурак. Любий більш-менш серйозний лінгвіст розповість панові Палію, що в українській, і не тільки в українській мові, звуки "о" і "у"  часто вимовлялсь як взаємнозамінюючі. Тобто буряк міг вимовлятися як бурак чи борак. Тобто, перша частина назви підхопила вимову "бор" і добавила звук "щ", що в давніх назвах мала значення "листя". Звук "щ" або ж "ст" присутній  в назвах багатьох рослин з листям. Навіть в слові лист, також капуста,(яка раніше називалась просто щі), кущ(ст), щавель.
Фактично, коли наші предки казали - піду, наварю борщу, мали на увазі саме буряк з капустою, що і є самим стародавнім рецептом цієї страви.

Offline Capitain Cubs

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14568
  • Стать: Чоловіча
  • Запорожець за Інгулом. Характерник-гедоніст.
Re: Борщ наш
« Reply #2 : Жовтня 16, 2021, 11:27:23 23:27 »
До появи томатів в Україні борщ заправляли зажаркою на буряковому квасі.
Моя бабця ще такий квас робила :smilie3:
Mocsia delenda est

Offline Outlander

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 3069
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #3 : Жовтня 16, 2021, 11:31:48 23:31 »
Тобто буряк міг вимовлятися як бурак чи борак.
Підтверджую. До цих пір на селах так кажуть.
"El leon es fuerte porque los otros animales son debiles" / Лев сильний лише тому що інші звірі слабкі / Subcomandante Marcos

Offline majesty

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 22181
Re: Борщ наш
« Reply #4 : Жовтня 17, 2021, 03:42:41 15:42 »
это не тема для национальной гордости
британская кухня скудна - но британцы вправе гордиться своей историей

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #5 : Жовтня 17, 2021, 10:02:18 22:02 »
Українці

Борщ да каша — добрая паша
— Зіновіїв Климентій. Вірші. Приповісті посполиті (кінець XVII ст. — початок XVIII ст.)
Ще:
Борщ та каша — їжа наша.
Борщ усьому голова.
Борщ — найкраща страва.
Без борщу і хліба нема і обіда.

https://uk.wikiquote.org/wiki/Борщ#Українські_прислів'я_та_приказки

Народ московський, 18 століття (1770 рік):

Для щей люди женятся, а от жён постригаются.
Нет щей, так кашицы больше лей.
Ешь щи с мясом, а когда нет, так хлеб с квасом.
Досужая кума, ложки вымыла и щей налила.
Попался, как кур во щи.
Удастся квас, а не удастся так кислыя щи.
Удобрилась мачеха до пасынка, приказала в заговенье щи выхлебать.
Эти щи из Царьграда пеши шли.

Барсов А. А. 4291 древних российских пословиц. — Москва: Моск. университет, 1770. — С. 70, 79, 220, 235, 282, 316, 318.
https://books.google.com.ua/books?id=6FNjAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=uk&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Де борщ? А про борщ у цій книзі нічичирк :smiley16:

Інші народні прислів'я в москвинів про "исконна русский борщ":

Щи да каша — еда наша.
Щи да каша — кормилицы наши.
Щи да каша — мать наша.
Щи да каша — пища наша.
Щами мир стоит.
Щи - всему голова.
Щи — всему обеду голова.
Где щи — тут и нас ищи.
Всякий день с овощами, да не всяк день со щами.
Ото щей добрые люди не уходят.
Если хорошие щи, так другой пищи не ищи.
Вешний пир щами берет.
Гостю щей не жалей, а погуще налей.
Щей с капустой поел – словно шубу надел.
Не та хозяйка, которая говорит, а та, которая щи варит.
Добрая жена да жирные щи — другого добра не ищи.
Чем живешь? — Долгами. А что ешь? — Щи с пирогами.
Хорошие щи без соли хлебаю, а в худые и соли не теряю.
Щи капустою пригожи, а солью укусны.
Отец отопком щи хлебал, а сын в воеводы попал.
Что к чему покорно: щи к пирогу, хлеб к молоку, баба к мужику, девка к парню.

Ps:
В щах таракан - тот же махан (мясное). :smiley25:

Offline Lina

  • Global Moderator
  • Ветеран форума
  • *****
  • Повідомлень: 10045
  • Стать: Жіноча
  • Камінці чудові, різнокольорові
Re: Борщ наш
« Reply #6 : Жовтня 20, 2021, 01:57:52 01:57 »
это не тема для национальной гордости
британская кухня скудна - но британцы вправе гордиться своей историей

Ну й ми гордимося своєю історією - вона не менш цікава, аніж британська. І кулінарією - як власне і італійці, і своїми піснями і автентичністю. Хіба питання в тому - хто чим більше гордиться? Справа в унікальності.

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #7 : Листопада 27, 2021, 02:01:11 14:01 »
Послухайте пісню "Борщик з грибами" на грамплатівці фірми «Колумбія» 1927 року :

https://archive.org/details/78_borszczyk-z-hrybamy_ewgen-ukowsky_gbia0277909a

  :Prapor2:

Offline majesty

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 22181
Re: Борщ наш
« Reply #8 : Листопада 27, 2021, 02:48:34 14:48 »
Ну й ми гордимося своєю історією - вона не менш цікава, аніж британська. І кулінарією - як власне і італійці, і своїми піснями і автентичністю. Хіба питання в тому - хто чим більше гордиться? Справа в унікальності.

гордитесь зиленским?  овощем? :laugh:

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #9 : Листопада 27, 2021, 02:49:27 14:49 »
Українці

Борщ да каша — добрая паша
— Зіновіїв Климентій. Вірші. Приповісті посполиті (кінець XVII ст. — початок XVIII ст.)
Ще:
Борщ та каша — їжа наша.
Борщ усьому голова.
Борщ — найкраща страва.
Без борщу і хліба нема і обіда.

https://uk.wikiquote.org/wiki/Борщ#Українські_прислів'я_та_приказки

Народ московський, 18 століття (1770 рік):

Для щей люди женятся, а от жён постригаются.
Нет щей, так кашицы больше лей.
Ешь щи с мясом, а когда нет, так хлеб с квасом

Це до того, що народ московський (росіяни) не відав, що існує "русский борщ".
Щі були в москвинів "всему голова", ось чому вони мають купу приказок саме про щі, а не про борщ. :smilie7:

Українцям відомо близько 150 приказок про борщ та тисячі рецептів цієї страви
https://gazeta.ua/articles/cookery/_borsch-po-svitu-poshirili-yevreyi/1018262

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #10 : Листопада 27, 2021, 03:21:31 15:21 »
В щах таракан - тот же махан (мясное). :smiley25:

"Проклятые кацапы, как я после узнал, едят даже щи с тараканами"

Иван Федорович Шпонька и его тетушка / Сочинения Николая Гоголя: Том первый. СПб., 1842. - с. 205.
https://books.google.ch/books?id=XdddAAAAcAAJ&hl=uk&pg=RA1-PA205#v=onepage&q&f=false

Offline svit

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 18399
Re: Борщ наш
« Reply #11 : Листопада 27, 2021, 03:27:12 15:27 »
До появи томатів в Україні борщ заправляли зажаркою на буряковому квасі.
Моя бабця ще такий квас робила :smilie3:

Твоя бабуся до Колумба жила?  :smilie8: доколумбійська бабуся...

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #12 : Листопада 27, 2021, 03:38:00 15:38 »
Твоя бабуся до Колумба жила?  :smilie8: доколумбійська бабуся...

"Борщ варили у горщику в печі.

Буряк завжди квасили. Додавали буряковий квас, картоплю, капусту, моркву, іноді квасолю. Заправляли цибулею, смаженою на олії чи на салі, або цибулею з часником, затовкували старим салом у салотовці (ковганці).
На Лівобережжі заправляли переважно затовченою заправкою, на Правобережжі — засмаженою. На Поділлі засмажену на салі цибулю розтирали макогоном у макітрі."


Лідія Артюх. Українська народна кулінарія. Історико-етнографічне дослідження. Київ: Наукова думка, 1977
https://archive.org/details/artyukh1977/page/54/mode/1up?view=theater

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #13 : Листопада 27, 2021, 03:46:04 15:46 »

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #14 : Грудня 19, 2021, 01:59:14 13:59 »
1781 року, російський історик та етнограф Андрій Мейєр писав про буряковий борщ,
як про страву, поширену в Україні :

Мейер А.К. Ботанической подробной словарь, или Травникъ. Ч. 1. — М., 1781. — с. 17.
https://archive.org/details/meier1781/meier1781/page/n25/mode/1up?view=theater

В «Описі Харківського намісництва» 1785 року,
що має опис культури харчування українців,
серед інших страв, розповідалося про борщ
Цитувати
Найвживаніша ж їхня їжа борщ, що вариться з буряка і капусти з різними іншими трав'яними приправами та з просяною крупою, не на воді, а на сирівці, тобто на вельми кислому квасі, що через кислоту й пити не можна; завжди робиться зі свинячим або яловичим салом, а у святкові дні рідко у кого б не було на столі баранячого м'яса або чого-небудь зі свійських птахів, а іноді й з дичини.
Описи Харківського намісництва кінця XVIII ст.: Описово-статистичні джерела
/ АН УРСР..— Київ: Наукова думка, 1991. — С. 68.
https://archive.org/details/opXVIII/page/68/mode/1up?view=theater

1788 року, російський історик Іван Болтін писав те, що було відомо вже тоді,
і навіть за межами росії, що
в "росіян" - головна страва - щі,
у "малоросіян" - борщ

Примѣчания на историю древния и нынѣшния России Г. Леклерка, Том 2. — СПб., 1788. — с. 410.
https://books.google.com.ua/books?id=9HPcv8VsXVUC&pg=PA410

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #15 : Грудня 19, 2021, 03:24:57 15:24 »
Топографічний опис Полтавської губернії 1809 року
Про борщ у селян Полтавщини :


https://archive.org/details/op-XVIII/page/200/mode/1up?view=theater


Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #17 : Грудня 19, 2021, 04:28:50 16:28 »
Український борщ (той, що нині -класичний:
з буряком, капустою тощо. а не той "протоборщ",
що нібито готували з борщівника)
отже, український борщ зажив слави в срср та ррфср (зокрема),
завдяки кулінарному радянському бестселлеру – книзі Анастаса Мікояна
 "Книга о вкусной и здоровой пище".
Загальний тираж книги з 1952 по 1999 рік
(за винятком видань 1939—1948 років) с
тановив близько 8 мільйонів примірників.

Протоборщ
Найдавніший рецепт, схожий на борщ 3 роки тому було відтворено з вавилонських клинописних табличок під час події «An Appetite for the Past». Подія відбувалася на базі НюЙоркського Університету (NYU’s Institute for the Study of the Ancient World and Department of Nutrition and Food Studies).


Щодо поширення "протоборщу" (НЕ бурякового), то перші згадки, це 16-те - поч. 17 століття, насамперед - Київ, а також терени колишнього Великого князівства Литовського, Руського, Жемайтійського та Речі Посполитої, та звісно - українські етнічні терени.

Перші рецепти борщу, але без буряку, були записані поляками на польських та українських етнічних територіях у 16-17 століттях.

Одна з найперших згадок про український борщ, як про страву, поширену серед населення, міститься в щоденнику німецького купця Мартіна Грюневега, що відвідав Київ у жовтні 1584 року. Після того, як Грюневег досяг річки Борщагівка на околицях Києва 17 жовтня 1584 року, він записав у своєму щоденнику місцеву легенду, що йому розповіли місцеві жителі, - що річку назвали Борщагівкою тому, що тут у минулому був ринок борщів. Він записав у свій щоденник:

Цитувати
«Русини знають, яким потужним містом був Київ і те, що він був столицею їхніх князів...
вони ще кажуть, що ця річка (Борщагівка) отримала таку назву, бо на місці нашого нічлігу, був Борщовий торг.

І хоча це місце було так само далеко від міста, як і тепер, воно могло називатися Борщів площею чи торгом, незалежно від того, там торгували борщем.

До того ж русини рідко чи швидше ніколи не купують борщу, а кожен робить його у себе вдома, бо це їхня щоденна їжа та й питво».

А що ж коїлося в ті часи на теренах "великоросів"? :smilie7: - У книзі "Домострой" (16 ст.) була записана рекомендація вирощувати рослину борщівник (яку вони називали словом "борщ"):
«у забора, вокруг всего сада, где растет крапива насеять борщ» і готувати з нього навесні юшку, і нагадування читачеві: «Ради Господа, поделись им с нуждающимися»..

Найцікавіший момент з історією "борщу" в цей час у московитів, згідно з їхніми джерелами, що слово "борщ" у них мало значення - вид їстівної рослини та не мало такого значення - страва "борщ":


Словарь русского языка XI-XVII вв. Выпуск 01. А-Б  Бархударов С.Г. (гл. ред.).
М.: Наука, 1975. — с. 301.
https://archive.org/details/XIXVII.1V/page/n301/mode/1up?view=theater

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #18 : Грудня 19, 2021, 06:20:06 18:20 »
В «Описі Харківського намісництва» 1785 року,
що має опис культури харчування українців,
серед інших страв, розповідалося про борщОписи Харківського намісництва кінця XVIII ст.:

 Описово-статистичні джерела
/ АН УРСР..— Київ: Наукова думка, 1991. — С. 68.
https://archive.org/details/opXVIII/page/68/mode/1up?view=theater

А що було на той час у "великоросів"?
- Записали 1779 року один рецептик - як готувати борщ


https://archive.org/details/druk-02/page/n10/mode/1up

але там же, в тій книзі написано, що в ісконно-російські щі треба додавати - українське сало, а нині брешуть, що автор книги, нібито - "не знаходився під українським впливом" коли написав рецепт про борщ. :laugh: В ісконно-російські щі треба додати українське сало, але "ніякого українського впливу автор" (Сергій Друковцев) - "не має"  :smilie5:




Що є ще у "великоросів" у цей час - мають вони побрехенькі "російської академії наук", що нібито "великоросіяни" теж їдять борщ". Але ці побрехеньки згодом сама "російська академія наук" не підтвердила, а писала, що борщ спочатку - "малоросійська страва".
Немає жодних відомостей, що буряковий борщ був поширений у московитського народу, немає, від слова взагалі.

Цікава інформація є у цього автора (Сергія Друковцева). Справа в тому, що цей автор, раніше, в іншій книзі ("Экономическое наставление дворянам, крестьянам, поварам и поварихам", 1773 р.) склав список ісконно-посконних російських "страв" серед яких звичайно ж є ЩІ ("ШТІ" ), проте, природно - БОРЩ геть відсутній:


https://archive.org/details/druk-03/page/99/mode/1up?view=theater

 :smilie7:

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #19 : Грудня 19, 2021, 06:56:01 18:56 »
Етнографічні видання 19 століття писали, що "великороси" їдять - щі,
а "малороси" - борщ.
Це факт і цих фактів багато, а головне вони добре відомі етнографам.
Наприклад:

"Великороси":
Цитувати
Цитувати
"Обыкновенная пища крестьян очень проста и однообразна: ржаной хлеб, щи и каша составляют повседневный обеденный и ужинный их стол... Щи, как в постные, так и в  скоромные дни, варят из квашенной капусты без всего, с тем только различием, что в скоромные дни прибавляют иногда сала или сметаны, или просто молока. О заправе щей мукою, маслом и крупою не многие имеют понятие, почему щи бывают жидки и невкусны."


Народы России : живописный альбом. Вып. 1: Великоруссы. Малороссы. Белоруссы. Поляки. - Санкт-Петербург: 1878. - С. 4-5.

Там же:

"Малоруси":
Цитувати
Цитувати
"Национальные малороссийские кушанья: борщ, галушки, вареники, сырники и пр."

Народы России : живописный альбом. Вып. 1: Великоруссы. Малороссы. Белоруссы. Поляки. - Санкт-Петербург: 1878. - С. 23.

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #20 : Грудня 20, 2021, 10:17:01 10:17 »
Енциклопедичний словник Брокгауза та Ефрона, 1892 р.

Цитувати
Цитувати
В пище:
у великорусов, главным образом — ржаной хлеб, щи, похлебка, гречневая каша, картофель, огурцы, квас, изредка мясо, пироги, блины и т. д.;

у малорусов, кроме ржи, еще пшеница, кукуруза, сало, борщ, галушки, вареники и т. д.

Великоруссы // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона. т. Va (1892): Вальтер — Венути, с. 838.
https://ru.wikisource.org/wiki/ЭСБЕ/Великоруссы
https://viewer.rusneb.ru/ru/rsl01003924250?page=386&rotate=0&theme=white

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #21 : Грудня 20, 2021, 10:51:30 10:51 »
1872 р. https://uk.wikipedia.org/wiki/Чубинський_Павло_Платонович

Цитувати
Цитувати
Борщъ - почти ежедневная пища Малоруссовъ; у него безъ борщу и обѣдъ не въ обѣдъ


Жидкія кушанья, приготовляемыя на обѣдъ и ужинъ // Труды этнографическо-статистической экспедиціи в Западно-Русскій край, снаряженной императорскимъ русскимъ географическимъ обществомъ. Юго-западный отдѣлъ. Матеріалы и изслѣдованія, собранныя д. чл. П. П. Чубинскимъ. – Т. 7 / изд. под набл. чл.-сотр. П. А. Гильтебрандта. – СПб., 1872. – с. 438.
https://archive.org/details/chub7/chub-7/page/438/mode/1up?view=theater
https://elib.rgo.ru/safe-view/123456789/213201/1/UnVQUkxJQjEyMDQ3NjA0LnBkZg==#446

Узимку 1869 року Павло Чубинський перебирається в Петербург, стає дійсним членом Географічного товариства та у травні 1870 року очолює етнографічно-статистичну експедицію в "Південно-Західному краї". Протягом двох років експедиція досліджувала Київську, Волинську, Подільську губернії України, частини Мінської, Гроднянської (Білорусь), Люблінської і Седловецької губерній (Польща) та Бессарабію, де компактно проживали українці.

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #22 : Грудня 21, 2021, 08:31:00 20:31 »
Цитувати
Цитувати
21 жовтня 2020
"Клопотенко стверджує, що борщ виник на території нинішньої України. Спочатку це був суп, схожий на борщ, але без буряка. Пізніше в цю місцевість завезли буряк, а на початку 18 століття були записані перші рецепти борщу."

https://www.washingtonpost.com/world/europe/ukraine-borscht-russia-un/2020/10/20/cc8464b8-0d51-11eb-b404-8d1e675ec701_story.html

Цитувати
30 березня 2021 року "Україна подала заявку до ЮНЕСКО для визнання борщу українською стравою вже на світовому рівні".
"Українське номінаційне досьє складається з понад 700 сторінок документальних доказів того, що борщ походить з України"

https://www.epravda.com.ua/news/2021/03/31/672493/

Цитувати
Подана заявка (досьє) називається «Культура приготування українського борщу». Тепер її мають розглянути у ЮНЕСКО, втім процедура розгляду може тривати два роки.

https://portal.lviv.ua/news/2021/03/31/ukraina-podala-zaiavku-aby-borshch-vkliuchyly-do-spadshchyny-iunesko

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #23 : Грудня 21, 2021, 08:41:00 20:41 »
Пізніше в цю місцевість завезли буряк, а на початку 18 століття були записані перші рецепти борщу.

Українське номінаційне досьє складається з понад 700 сторінок документальних доказів того, що борщ походить з України

Отже записи перших рецептів українського борщу початку 18 століття - поїхали до Парижу.

Offline Capitain Cubs

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14568
  • Стать: Чоловіча
  • Запорожець за Інгулом. Характерник-гедоніст.
Re: Борщ наш
« Reply #24 : Грудня 21, 2021, 09:47:13 21:47 »
Твоя бабуся до Колумба жила?  :smilie8: доколумбійська бабуся...
агов, плянокуре, томати в Україні ще у 60-ті були в дивину.
я в дитинстві пам'ятаю, як по селах їх красними баклажанами називали :weep:
і завозили з Молдавії
Mocsia delenda est

Online ruthene

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 5512
  • Стать: Чоловіча
Re: Борщ наш
« Reply #25 : Січня 04, 2022, 02:46:07 02:46 »
18 століття:

http://nbuv.gov.ua/UJRN/apyl_2001_3_6


Отже, ченці, 1772-й.

Року 1726 :


Цитувати
Цитувати
«Неделя 28... Отъ слуги Тарнавскаго, зъ Украини пріехавшего, извѣстно вчинилось, что у Федора Сулими синъ померъ, случаемъ упавши въ дѣжку борщу повную, отъ чего мати, заскорбѣвши зъ печали, померла»

- Дневник генерального подскарбия Якова Марковича (1717-1767 гг.). - Часть вторая (1726-1729 гг.). Изд. "Кіевской старины", подъ ред. Ал. Лазаревскаго. - Кіевъ: тип. Г.Т. Корчакъ-Новицкаго, 1895. - С. 80.  https://archive.org/details/libgen_00297489/page/n85/mode/1up?view=theater

Ps :
Згідно «словника» Євгена Тимченка 1930 р., у 18 ст. борщем називали «кислу юшку на сирівці або з оцтом, з буряками й капустою», а також «буряковий квас на борщ»
https://archive.org/details/tymch1930/page/128/mode/1up?view=theater
« Останнє редагування: Січня 04, 2022, 06:53:20 06:53 від ruthene »

Offline Capitain Cubs

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14568
  • Стать: Чоловіча
  • Запорожець за Інгулом. Характерник-гедоніст.
Re: Борщ наш
« Reply #26 : Січня 04, 2022, 10:01:55 10:01 »
буряковий квас так робили
в буряка зрізається корінь і верх
у верху робиться лунка
потім буряки запікаються у пічі, або кабиці
за час запікання у лунці збирається буряковий сік
з нього робили або підсолоджувач для узварів, бо цукру в ньому багато, або сквашували на борщовий квас
Mocsia delenda est