Автор Тема: Про майнінг валют  (Прочитано 12851 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Lina

• Global Moderator
  • Ветеран форума
  • Стать: Жіноча
  • Камінці чудові, різнокольорові
Re: Про майнінг валют
« Reply #30 : Вересня 30, 2021, 10:20:08 22:20 »
Угусь...А хтось спить і бачить, і, якщо врахувати схибленість нашого уряду на ІТ технологіях де треба й де не треба, то неважко здогадатись звідки вітер дме.

https://censor.net/ua/news/3291217/v_ukrayini_mojna_pobuduvaty_datatsentry_dlya_mayiningu_bitkoyiniv_vykorystovuyuchy_potentsial_aes_itinvestor

В Україні можна побудувати дата-центри для майнінгу біткоїнів, використовуючи потенціал АЕС, - IT-інвестор Тронь

В Україні є величезний енергетичний потенціал для створення повного циклу видобутку і майнінгу біткоїнів.

Про це в інтерв'ю Bitcoin Magazine розповів підприємець, IT-інвестор, засновник міжнародної компанії White Rock Management Сергій Тронь.

За його словами, Україна має колосальні надлишки генерації електроенергії, адже сьогодні в нашій країні є 55 ГВт загальної встановленої потужності електростанцій, з яких у мережі, навіть у пікові періоди споживання, в активному використанні перебувають 20 ГВт. Причина такого стану справ - падіння промислового виробництва, яке перманентно спостерігається з 1991 року.

"Україна накопичила низку складних завдань навколо атомно-промислового комплексу, які призвели до низької ефективності експлуатації АЕС. Сьогодні збільшення частки ВДЕ, паралельно з вимушеним збільшенням обсягу генерації ТЕС для забезпечення добового балансування, на тлі падіння споживання призводить до витіснення частки АЕС з енергосистем. КВВП АЕС України в 2020 році становив ~ 61%, орієнтовний недовипуск електроенергії атомними станціями в 2020 році становив 20,84 ТВт*год, тобто еквівалент 3-х блоків ВВЕР-1000", - зазначив підприємець Сергій Тронь. За його словами, Україна фактично не використовує енергетичний потенціал власних АЕС.

Інвестор вважає, що оскільки розвиток промисловості - рішення не швидке і потребує значних інвестицій і ресурсів, то вийти з цієї складної ситуації можна за рахунок будівництва центрів обробки даних для видобутку біткоїнів.

"Ключова особливість центрів обробки даних як споживача електричної енергії - це значний обсяг споживання в режимі 24/7/365 за лінійним графіком навантажень. Реалізація схеми електропостачання центру обробки даних безпосередньо від атомної генерації дозволить забезпечити стійкі і взаємовигідні умови кооперації для всіх учасників: атомні електростанції отримають додаткову можливість для збуту продукції за конкурентною ціною з гарантованим і своєчасним розрахунком; центр обробки даних - гарантоване і надійне джерело електропостачання; енергосистема України розвантажить базовий сегмент ринку, створить додаткові можливості в добовому балансуванні", - упевнений засновник міжнародної компанії White Rock Management.

Сергій Тронь також зазначив, що будівництво і експлуатація високотехнологічного, багатоцільового центру обробки даних, джерелом електропостачання якого є атомна електростанція, дозволяє реалізувати проєкт будівництва дата-центру, аналогів якому в Україні не існує.

Нагадаємо, за даними американської аналітичної компанії Chainalysis, Україна в 2021 році посіла четверту позицію в рейтингу глобального індексу сприйняття криптоактивів. За оцінками Мінцифри, орієнтовний щоденний обіг криптовалюти в Україні становить приблизно 1 млрд гривень, а в 2020-му році наша країна увійшла до топової десятки країн з найбільшим заробітком на Bitcoin. 8 вересня Верховна Рада ухвалила Закон України "Про віртуальні активи", який легалізував криптовалюти в нашій країні. Джерело: https://censor.net/ua/n3291217

Offline jia

• Hero Member
« Reply #31 : Жовтня 01, 2021, 07:01:57 19:01 »
Ну людство не може, тобто не має права все своє існування спалювати вуглеводні, бо викиди CO2 то факт, та й не зможе, бо вони обмежені.
Використовувати те що дано природою то є правильно, термояд краще, але його поки нема.

Правильно...
Но поки нереально
Хіба що зменшити кількість популяції разів на 100

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #32 : Жовтня 01, 2021, 07:07:59 19:07 »
Правильно...
Но поки нереально
Хіба що зменшити кількість популяції разів на 100

Що саме нереально?

Offline jia

• Hero Member
« Reply #33 : Жовтня 01, 2021, 07:34:17 19:34 »
А тепер реальний кейс. Одна (!) стіна триповерхового котеджу на 500 кв. м. 36 стандартних панелей на цій стіні. Закріплені вертикально. Тобто неідеальний кут, неідеальна орієнтація. В будинку живе сім'я - телєки, кондішени (4 штуки), холодильники, електрична сауна і тд. Договір про зелений тариф. Вся електроенергія за місяць, яка виробляється понад споживання за цей місяць продається в енергомережу за зеленим тарифом. 6-8 місяців в рік (!) - це період, коли генерація перевищує споживання. Завдяки зеленому тарифу річна генерація цілком окупляє усе річне споживання і додатково дає прибуток.

Хіба що в світі розових поні
Трьох поверхові котеджі? Мішно
Ддавай щось ближче до реалії
А ми говорили ще генерувати не тільки собі, але й усідам в багатоповерхівках і промисловості...
Все одно це гарна забавка на економію... атомку і мазут з вугіллям не замінить

Цитувати
30 кв.м панелей це 5-6КВт. Це реальних 800-1000 КВт-год генерації в місяць в літні місяці, 400-600 весною-осінню і 150-200 взимку. Реальних а не рекламних.

Нереально

Цитувати
Насправді якщо брати за зеленим тарифом то це перекриє витрати цього домогосподарства на електроенергію в 10 разів. Але навіть просто за генерацією це буде в кілька разів більше за споживання. Так, воно не покриє самотужки  споживання цього домогосподарства в певні періоди (ніч, зима), але на те і є єдина енергосистема, щоб закривати такі потреби іншими видами генерації.

Дай бог перекриє себе і то, якщо держава будет зеленить тарифом

Цитувати
Ну і перевіримо ваші розрахунки по площі. Я навть не буду зараз писати що 30 кв. м. на кожну квартиру цілком можна знайти використовуючи стіни, фасад і дахи самих будинків в яких ці квартири.

Нереально
Стіни треба виключно південні... КПД там мізер все одно

Цитувати
Я просто хочу перевірити наскільки ви знаєте арифметику. Нехай в одній квартирі живуть в середньому троє людей, а населення Києва складає 3 мільйони, і на квартиру припадає 30 кв. м панелей. 10 кв.м панелей на людину. 30 000 000 кв.м панелей на 3-мільйонний Київ. Це 30 кв км. панелей. Площа Києва згідно Вікіпедії - 835 кв км. Тобто під панелі треба всього 0.03 Києва. 3% площі Києва, а не три Києва як ви написали. Ви помилились в 100 разів. Всього лише сто разів. Всього лише. І ви будете мені щось закидати за технічну освіту?

Буду. Спробуйте проживіть з 10м панелей рік і тоді розказуйте
Ви постійно малюєте якісь нереальні цифри на стіни, ячкі у вас під 90градусів до сонця і всі вони на південь

Цитувати
От скрін за 28.09.2021

Чудово видно що ранішнє зростання споживання, яке починається о 6 ранку, чудово гаситься зростанням генерації ВДЕ, в середині дня навіть ГАЕС на закачку маслають, оскільки генерація перевищує споживання,  і тільки після 16 години доводиться підключати генерацію з ГЕС, коли ВДЕ перестають генерувати. І це графік за кінець вересня. Влітку все зовсім інакше і набагато краще для ВДЕ. Плюс 2-3 години сонячного дня.

Як і казав, гаджет для економії
Від атомки і мазуту відмовитись нереально ПОКИ

Цитувати
Це добре що не відповідали. Я менше витрачатиму часу на спростування ваших нісенітниць. А щодо заяви про відсутність у мене технічної освіти, то після вашої помилки в простих арифметичних підрахунках на два порядки, така ваша характеристика звучить для мене як комплімент.  :gigi:

Ну так калькулюйте
Середній КПД з 1кв.м. да йбоже будет 100Вт... насправді силно менше бо стіни
Куча енергії будет втрачено при доставці на продаж
Літо - ввімкнули 3 кондея по 2кВт - піково 6кВт + чайник + ще щось
Де ви візьмете хоча б 5 кВт ГАРАНТОВАНО? Хото вам їх дасть?
Ане забувайте, що вам треба нагенерувати не тільки собі, а ще й сусіду (двом) і промисловості і !!!АВТОТРАНСПОРТУ!!!
А потім приходить 7 місяців холодного пасмурного поліського клімату... і ОПАЛЕННЯ
От вам вже треба гарантовано видавати 10кВт/год, що б якось тримати цивілізацію в руслі... де ви панелей натикаєте стільки? Де сонця скільки візьмете?

А ще подивіться на ваш же графік і поржіть з фраз "відмова від АЕС і вугілля"
Якщо не дійшло, починайте розрахунки з початку

Даю завдання
Беремо 1 кв.м. панелі на південній стіні, якільки видасть реально за рік в широтах Києва?

Offline jia

• Hero Member
« Reply #34 : Жовтня 01, 2021, 07:39:45 19:39 »
В Україні можна побудувати дата-центри для майнінгу біткоїнів, використовуючи потенціал АЕС, - IT-інвестор ТроньВ Україні є величезний енергетичний потенціал для створення повного циклу видобутку і майнінгу біткоїнів.

Не читайте хуїти з ранку
Нема ніякого потенціалу
Банально через 15хв. ОФІЦІЙНОГО ВИДОБУТКУ БЄДКОЇНІВ - компанію доведеться закрити
Через 15хв буде мілльони штрафів, арешти майна, гопота + комерційни тариф на свєту

Причина проста. Для податкової нема такого вида діяльності як майнінг. А значить робота не по ОВД і все.
Статті для далеких

Offline jia

• Hero Member
« Reply #35 : Жовтня 01, 2021, 07:45:15 19:45 »
Що саме нереально?

Не викидати СО2
Не спалювати вугілля
Відмовитись від АЕС

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #36 : Жовтня 01, 2021, 08:14:12 20:14 »
Не викидати СО2
Не спалювати вугілля
Відмовитись від АЕС

Від АЕС відмовлятися я взагалі не закликаю, це потрібна штука, а от спалювати вугілля та інше це гріх.
І головне, вітряки та сонячні станції то вже давно реально, і в решті ми до цьго прийдемо, і треба навпаки розвивати цю тему, а не казати що це нереально.

Offline irpin

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
« Reply #37 : Жовтня 01, 2021, 08:51:04 20:51 »
дурне дитя самошедчої корови той іт-інвестор.

я виконував роботи на сонячних полях вкупі з вітряками. співпрацював з релійниками, які ті підстанції утримують. херсонщина, кримщина. цікаво було, до речі.

так от, мрії про стовідсоткову зелену енергію - міф. з багатьох причин.
відмова від грязної ядерки в європі, то є примха багатого.
рівня вивозу відходів до сусідніх держав на захоронення, чим вони не гребують. а нестачу електрики вони диверсифікують за рахунок бідних. бо можуть.  з розетки не смердить.

експерименти на домівках - то вже афера рівня горбачовських дач. спробуйте прогодувати себе самі називається. і т.д.
а шо? дехто, навіть отримує задоволення! бо прибутку менше ніж мороки, але ентузіастам подобається.
існують жеж акваріумісти? ну, рибу розводять, хто не зна.   :smiley16:
не їдять ту рибу, але годують, лікують, радіють, що нерест пішов. так і тут.

теплонасоси, переробка гімна птахофабрик - не панацея від нестачі ядерного, чи там гідроресурсу. це будь-який державник чи промисловець визнає.

а всі інші - або наївні віряни, або ж спекулянти, що на тих вірянах заробляють. бендер-бубочки.

біопереобка - корисно і правильно під кожним коровником. але не треба плутати віз і коняку. утилізація повинна бути головним, а не бажання заробити на газу. смисли інші.
будувати сонячні - теж непогано, бо чого ж добру пропадати, коли можна його користати? Вітряк? - залюбки, але такий.. на 5-10 мегават. шоб з нього 35кВ знімати. або хоча б 10-ку. і в загальну мережу одразу.  з меншими втратами на транспорті.

я це до чого? кожен спосіб має право на життя. але жоден з них не заміняє поки іншого. компрене? балансуваня видобутку - окрема тема. можна п'ять років в інституті вчитися, а потім ще з десяток - до рівня диспетчера.. і то, не кожному дається. тих - в менеджери мона. інколи виходять толкові коболєви.

просто викиньте з голови ту аделаджу-троня. ну й по тому все.  :smilie5:

Offline optimist

• Ветеран форума
« Reply #38 : Жовтня 01, 2021, 09:24:44 21:24 »
Українці посіли перше місце в світі з володіння криптовалютою

Offline Outlander

• Ветеран форума
« Reply #39 : Жовтня 02, 2021, 05:34:18 17:34 »
Хіба що в світі розових поні
Трьох поверхові котеджі? Мішно
Ддавай щось ближче до реалії
Я уже шкодую що витратив час на суперечку з вами. Це суперечка людини яка має досвід роботи з СЕС, з людиною яка щось десь читала але недочитала, щось десь чула але недочула, щось десь собі думала але все неправильно зрозуміла. У вас відсутнє навіть розуміння базових принципів роботи СЕС  в межах єдиної енергосистеми. У вас відсутнє розуміння що це галузь в якій показники ефективності покращуються кожен рік. І я уже мовчу про те що навіть задачу для 5го класу ви не здатні вирішити і помиляєтесь на 2 порядки.
Якщо до вас ще не дійшло - два випадки про які я розповідав, це кейси до яких я маю безпосереднє відношення. На яких я маю усю інформацію про генерацію, прибутки, витрати і тд. Один - приватна СЕС на (36 панелей, 10 КВт, за договором 8 КВт через вертикальне розміщення панелей), інший - комерційна на 0.99 МВт (2600 панелей). Ось наприклад скрін зі звіту про генерацію мегаватки за цей рік.

Я міг би багато цікавого розповісти про це, але ви своїм агресивним і войовничим невіглаством відбили до цього будь-яке бажання. Не хочете до світу рожевих поні - живіть у світі зелених орків. Більше на вас час не витрачатиму.
"El leon es fuerte porque los otros animales son debiles" / Лев сильний лише тому що інші звірі слабкі / Subcomandante Marcos

Offline Outlander

• Ветеран форума
« Reply #40 : Жовтня 02, 2021, 05:50:48 17:50 »
так от, мрії про стовідсоткову зелену енергію - міф. з багатьох причин.
Все колись було міфом. А потім ставало реальністю. Для ЄС, США, Китаю це не міф, а план. На теоретичному рівні всі питання вже вирішені. Навіть сезонна залежність генерації на сонячних електростанціях цілком має варіанти вирішення. Наприклад використання надлишку літньої генерації для виготовлення водню, який потім закачується в сховища і спалюється взимку. Уже навіть роботи з перевірки існуючої газотранспортної та ПГС інфраструктури проводяться, в тому числі в Україні. https://ua.interfax.com.ua/news/economic/765412.html Залишилась справа за практикою. Звичайно що все це не відбудеться завтра. Але те що все це буде досягнуто протягом наступних десятиліть, я не сумніваюсь.
"El leon es fuerte porque los otros animales son debiles" / Лев сильний лише тому що інші звірі слабкі / Subcomandante Marcos

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #41 : Жовтня 02, 2021, 07:16:58 19:16 »
як каже петро:
позиція перша - я вітаю будь-які проєкти з відновлюваної енергетики
позиція друга - я вірю у технології і навіть у видобуток електронів з плазми напряму  :)
але, я спостерігав останніх років тридцять розвиток електросистеми, від генерації  до транспортування і споживання, включно з обліком. з середини, безпосередньо.
тому, розрізняю сьогодення з бажаннями скоренько реформувати світ.
особливо за допомоги кріпти, бля.   :laugh:

ліниво продовжувати, бо якось все знову скотиться на дурний срач. без результату.
лише, після вашого попереднього допису, трошки розверну полеміку. застереження маленьке.  :smilie1:

ви логічно дійшли висновку, про який 75 відсотків і не замислюється. а це вже цікаво.
а саме - проблема акумуляції енергії. вона викликана природою генерації, тобто її нерегулярністю і поганим прогнозуванням.

так от.
ви згадали про водень. енергетично це прекрасно. але, є проблема - він практично невловимий. хоч газ, хоч зріджений.
водень проникає через будь-яку перепону і втрачає до 1% об'єму за добу. з однієї причини - він сама мала молекула, перша в періодичній таблиці. тому, пролізе де хоч. природа така. скоротити витрати можна лише в кріогенних установках, умовно кажучи.
а там визирає проблема інша - видобуток та зберігання перевищать по витратам енергії кількість енергії акумульованої.

тому, пропоную ідею з воднем у сховищах закрити як безперспективну. ок?

рішення акумуляціїї - сама актуальна задача, ідей маса, але поки в малих об'ємах і під локальні потреби. дуже локальні. це турбує людство вже сотні років, та наблизилися хіба що до тесли. (і це я теж, до речі, вітаю  :smilie7:)

с уваж. і проч.  вибачте за простирадло.
« Останнє редагування: Жовтня 02, 2021, 07:21:22 19:21 від irpin »

Offline Outlander

• Ветеран форума
« Reply #42 : Жовтня 02, 2021, 07:35:16 19:35 »
прекрасно. але, є проблема - він практично невловимий. хоч газ, хоч зріджений.
водень проникає через будь-яку перепону і втрачає до 1% об'єму за добу. з однієї причини - він сама мала молекула, перша в періодичній таблиці. тому, пролізе де хоч. природа така. скоротити витрати можна лише в кріогенних установках, умовно кажучи.
а там визирає проблема інша - видобуток і зберігання перевищать по витраті енергії кількість енергії акумульованої.
Це я чудово знаю. Як і те що ведуться дослідження як все ж таки це робити. На які витрачаються мільрди провідними компаніями світу. І багато з цих експериментів досить успішні. Є різні варіанти. В тому числі зберігати його змішуючи з іншими газами.
Ну і плюс якраз проблема зберігати водень в українських ПСГ може бути набагато менша ніж зберігати його в компактних баках. Просто тому що "стінка" ПСГ це не кілька міліметрів чи сантиметрів баку, а десятки і сотні метрів скельних порід. Це чисто моя думка "на хлопський розум", але експеримент який збираються проводити в Укртрансгазі як мінімум свідчить що експерти також цілком розглядають можливість такого варіанту. Тому поживемо - побачимо.  :gigi:

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #43 : Жовтня 02, 2021, 07:45:13 19:45 »
зеленим ентузіастам можу лише підказати. гравітація - ось невичерпна енергія. навіть сонце вигорить, а маса лишиться і взаємодія з іншими масами теж.   :smiley16:  туди треба копати. все інше - аналог чайника на плиті.

:smiley15: п.с. про зелених, то я в доброму сенсі, безматючному.

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #44 : Жовтня 02, 2021, 07:48:17 19:48 »
..В тому числі зберігати його змішуючи з іншими газами... :gigi:
ага. тобто, пропонуєте робити воду. обережніше, прошу.  ваш ентузіазм симпатичний.

Offline Outlander

• Ветеран форума
« Reply #45 : Жовтня 02, 2021, 07:52:45 19:52 »
зеленим ентузіастам можу лише підказати. гравітація - ось невичерпна енергія.
Дик в певному ерзац-вигляді вже використовують. Усі гідро та приливні електростанції якраз на ефекті гравітації і побудовані.  :gigi:

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #46 : Жовтня 02, 2021, 07:55:02 19:55 »
Дик в певному ерзац-вигляді вже використовують. Усі гідро та приливні електростанції якраз на ефекті гравітації і побудовані.  :gigi:
а от це вірно на всі сто. прошу, продовжуйте в цьому напрямі!  :smilie3:

згадалося. днями англія добудувала нову кабельну систему - з швеціїї енергію качають.
це та англія, яка закрила шахти і відмовилася від атомки. все з материка бере.

п.с. швеція єкспортує, до речі, енергію з гаесів. отака фігня, малята.
« Останнє редагування: Жовтня 02, 2021, 08:00:12 20:00 від irpin »

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #47 : Жовтня 02, 2021, 08:11:38 20:11 »
ви згадали про водень. енергетично це прекрасно. але, є проблема - він практично невловимий. хоч газ, хоч зріджений.
а там визирає проблема інша - видобуток та зберігання перевищать по витратам енергії кількість енергії акумульованої.

А как же металлгидриды

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #48 : Жовтня 02, 2021, 08:21:27 20:21 »
в теслі, звісно ті гідріди..  :)
ще мона крана в кухні відкрити. там того водню натече!..  :super:  навіть, вдвічі більше за кисень. їй-бо.

Offline Outlander

• Ветеран форума
« Reply #49 : Жовтня 02, 2021, 08:25:20 20:25 »
навіть, вдвічі більше за кисень. їй-бо.
Це дивлячись як рахувати. Якщо по масі то в 8 разів менше.  :gigi:

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #50 : Жовтня 02, 2021, 08:27:36 20:27 »
Це дивлячись як рахувати. Якщо по масі то в 8 разів менше.  :gigi:
:smiley24:  вбив!

Offline jia

• Hero Member
« Reply #51 : Жовтня 04, 2021, 09:19:33 09:19 »
Від АЕС відмовлятися я взагалі не закликаю, це потрібна штука, а от спалювати вугілля та інше це гріх.
І головне, вітряки та сонячні станції то вже давно реально, і в решті ми до цьго прийдемо, і треба навпаки розвивати цю тему, а не казати що це нереально.

Німеція так швидко до цього йшла, что вугілля і газ по ціні в космос полетіли

Offline jia

• Hero Member
« Reply #52 : Жовтня 04, 2021, 09:29:50 09:29 »

Я міг би багато цікавого розповісти про це, але ви своїм агресивним і войовничим невіглаством відбили до цього будь-яке бажання. Не хочете до світу рожевих поні - живіть у світі зелених орків. Більше на вас час не витрачатиму.

Та вже все розповіли
150Вт/год середній пік літом
8Вт/год середній пік зимою

70Вт середньо рік
35Вт середньо на добу з урахуванням ночі

Для гарантованих 5кВт ТІЛЬКИ СОБІ треба 142 панелі
І це без втрат
З втратами 200панелей на одну квартиру в хрущі + за вас держава балансує ніч АЕС + піки вугіллям
А ще сусідами (на північній стороні хруща) і промисловості

Як поставите в хруща 142 панелі - поговоримо про відновлювальну енергетику
А поки це бізінесс, який оплачує держава компенсуючи зелений тариф... або забавка для невеличкої економії
« Останнє редагування: Жовтня 04, 2021, 09:47:05 09:47 від jia »

Offline Kikker

• Ветеран форума
« Reply #53 : Жовтня 04, 2021, 09:35:31 09:35 »
Гідриди, штука ціква, але там є особливості. Сорок років досліджень поки що не призвели до економічно вигідних рішень.

Offline Outlander

• Ветеран форума
« Reply #54 : Жовтня 04, 2021, 11:07:02 11:07 »
Василий Шукшин. «Срезал»

К старухе Агафье Журавлевой приехал сын Константин Иванович. С женой и
дочерью. Попроведовать, отдохнуть.
Деревня Новая — небольшая деревня, а Константин Иванович еще на такси
прикатил, и они еще всем семейством долго вытаскивали чемоданы из
багажника... Сразу вся деревня узнала: к Агафье приехал сын с семьей,
средний, Костя, богатый, ученый.
К вечеру узнали подробности: он сам — кандидат, жена — тоже кандидат,
дочь — школьница. Агафье привезли электрический самовар, цветастый халат и
деревянные ложки.
Вечером же у Глеба Капустина на крыльце собрались мужики. Ждали Глеба.
Про Глеба надо сказать, чтобы понять, почему у него на крыльце собрались
мужики и чего они ждали.
Глеб Капустин — толстогубый, белобрысый мужик сорока лет, начитанный и
ехидный. Как-то так получилось, что из деревни Новой, хоть она небольшая,
много вышло знатных людей: один полковник, два летчика, врач,
корреспондент... И вот теперь Журавлев — кандидат. И как-то так повелось,
что, когда знатные приезжали в деревню на побывку, когда к знатному земляку
в избу набивался вечером народ — слушали какие-нибудь дивные истории или
сами рассказывали про себя, если земляк интересовался, — тогда-то Глеб
Капустин приходил и срезал знатного гостя. Многие этим были недовольны, но
многие, мужики особенно, просто ждали, когда Глеб Капустин срежет знатного.
Даже не то что ждали, а шли раньше к Глебу, а потом уж — вместе — к гостю.
Прямо как на спектакль ходили. В прошлом году Глеб срезал полковника — с
блеском, красиво. Заговорили о войне 1812 года... Выяснилось, полковник не
знает, кто велел поджечь Москву. То есть он знал, что какой-то граф но
фамилию перепутал, сказал — Распутин. Глеб Капустин коршуном взмыл над
полковником... И срезал. Переволновались все тогда, полковник ругался...
Бегали к учительнице домой — узнавать фамилию графа-поджигателя. Глеб
Капустин сидел красный в ожидании решающей минуты и только повторял:
"Спокойствие, спокойствие, товарищ полковник, мы же не в Филях, верно?" Глеб
остался победителем; полковник бил себя кулаком по голове и недоумевал. Он
очень расстроился. Долго потом говорили в деревне про Глеба, вспоминали, как
он только повторял: "Спокойствие, спокойствие товарищ полковник, мы же не в
Филях". Удивлялись на Глеба. Старики интересовались — почему он так
говорил.
Глеб посмеивался. И как-то мстительно щурил свои настырные глаза. Все
матери знатных людей в деревне не любили Глеба. Опасались. И вот теперь
приехал кандидат Журавлев...
Глеб пришел с работы (он работал на пилораме), умылся, переоделся...
Ужинать не стал. Вышел к мужикам на крыльцо.
Закурили... Малость поговорили о том о сем — нарочно не о Журавлеве.
Потом Глеб раза два посмотрел в сторону избы бабки Агафьи Журавлевой.
Спросил:
— Гости к бабке приехали?
— Кандидаты!
— Кандидаты? — удивился Глеб. — О-о!.. Голой рукой не возьмешь.
Мужики посмеялись: мол, кто не возьмет, а кто может и взять. И
посматривали с нетерпением на Глеба.
— Ну, пошли попроведаем кандидатов, — скромно сказал Глеб.
И пошли.
Глеб шел несколько впереди остальных, шел спокойно, руки в карманах,
щурился на избу бабки Агафьи, где теперь находились два кандидата.
Получалось вообще-то, что мужики ведут Глеба. Так ведут опытного
кулачного бойца, когда становится известно, что на враждебной улице
объявился некий новый ухарь.
Дорогой говорили мало.
— В какой области кандидаты? — спросил Глеб.
— По какой специальности? А черт его знает... Мне бабенка сказала —
кандидаты. И он и жена...
— Есть кандидаты технических наук, есть общеобразовательные, эти в
основном трепалогией занимаются.
— Костя вообще-то в математике рубил хорошо, — вспомнил кто-то, кто
учился с Костей в школе. — Пятерочник был.
Глеб Капустин был родом из соседней деревни и здешних знатных людей
знал мало.
— Посмотрим, посмотрим, — неопределенно пообещал Глеб. — Кандидатов
сейчас как нерезаных собак,
— На такси приехал...
— Ну, марку-то надо поддержать!.. — посмеялся Глеб.
Получил Приумножил и Вывел мгновенно!
Кандидат Константин Иванович встретил гостей радостно, захлопотал
насчет стола...
Гости скромно подождали, пока бабка Агафья накрыла стол, поговорили с
кандидатом, повспоминали, как в детстве они вместе...
— Эх, детство, детство! — сказал кандидат. — Ну, садитесь за стол,
друзья. Все сели за стол. И Глеб Капустин сел. Он пока помалкивал. Но —
видно было — подбирался к прыжку. Он улыбался, поддакнул тоже насчет
детства, а сам все взглядывал на кандидата — примеривался.
За столом разговор пошел дружнее, стали уж вроде и забывать про Глеба
Капустина... И тут он попер на кандидата.
— В какой области выявляете себя? — спросил он.
— Где работаю, что ли? — не понял кандидат.
— Да.
— На филфаке.
— Философия?
— Не совсем... Ну, можно и так сказать.
— Необходимая вещь. — Глебу нужно было, чтоб была — философия. Он
оживился. — Ну, и как насчет первичности?
— Какой первичности? — опять не понял кандидат. И внимательно
посмотрел на Глеба, И все посмотрели на Глеба.
— Первичности духа и материи. — Глеб бросил перчатку. Глеб как бы
стал в небрежную позу и ждал, когда перчатку поднимут.
Кандидат поднял перчатку.
— Как всегда, — сказал он с улыбкой. — Материя первична...
— А дух?
— А дух — потом. А что?
— Это входит в минимум? — Глеб тоже улыбался. — Вы извините, мы
тут... далеко от общественных центров, поговорить хочется, но не особенно-то
разбежишься — не с кем. Как сейчас философия определяет понятие
невесомости?
— Как всегда определяла. Почему — сейчас?
— Но явление-то открыто недавно. — Глеб улыбнулся прямо в глаза
кандидату. — Поэтому я и спрашиваю. Натурфилософия, допустим, определит это
так, стратегическая философия — совершенно иначе...
— Да нет такой философии — стратегической! — заволновался кандидат.
— Вы о чем вообще-то?
— Да, но есть диалектика природы, — спокойно, при общем внимании
продолжал Глеб. — А природу определяет философия. В качестве одного из
элементов природы недавно обнаружена невесомость. Поэтому я и спрашиваю:
растерянности не наблюдается среди философов?
Кандидат искренне засмеялся. Но засмеялся один... И почувствовал
неловкость. Позвал жену:
— Валя, иди, у нас тут... какой-то странный разговор!
Валя подошла к столу, но кандидат Константин Иванович все же чувствовал
неловкость, потому что мужики смотрели на него и ждали, как он ответит на
вопрос.
— Давайте установим, — серьезно заговорил кандидат, — о чем мы
говорим.
— Хорошо. Второй вопрос: как вы лично относитесь к проблеме шаманизма
в отдельных районах Севера?
Кандидаты засмеялись. Глеб Капустин тоже улыбнулся. И терпеливо ждал,
когда кандидаты отсмеются.
— Нет, можно, конечно, сделать вид, что такой проблемы нету. Я с
удовольствием тоже посмеюсь вместе с вами... — Глеб опять великодушно
улыбнулся. Особо улыбнулся жене кандидата, тоже кандидату, кандидатке, так
сказать. — Но от этого проблема как таковая не перестанет существовать.
Верно?
— Вы серьезно все это? — спросила Валя.
— С вашего позволения, — Глеб Капустин привстал и сдержанно
поклонился кандидатке. И покраснел. — Вопрос, конечно, не глобальный, но, с
точки зрения нашего брата, было бы интересно узнать.
— Да какой вопрос-то? — воскликнул кандидат.
— Твое отношение к проблеме шаманизма. — Валя опять невольно
засмеялась. Но спохватилась и сказала Глебу: — Извините, пожалуйста.
— Ничего, — сказал Глеб. — Я понимаю, что, может, не по
специальности задал вопрос...
— Да нет такой проблемы! — опять сплеча рубанул кандидат. Зря он так.
Не надо бы так.
Теперь засмеялся Глеб. И сказал:
— Ну, на нет и суда нет!
Мужики посмотрели на кандидата.
— Баба с возу — коню легче, — еще сказал Глеб. — Проблемы нету, а
эти... — Глеб что-то показал руками замысловатое, — танцуют, звенят
бубенчиками... Да? Но при желании... — Глеб повторил: — При же-ла-нии-их
как бы нету. Верно? Потому что, если... Хорошо! Еще один вопрос: как вы
относитесь к тому, что Луна тоже дело рук разума?
Кандидат молча смотрел на Глеба.
Глеб продолжал:
— Вот высказано учеными предположение, что Луна лежит на искусственной
орбите, допускается, что внутри живут разумные существа...
— Ну? — спросил кандидат. — И что?
— Где ваши расчеты естественных траекторий? Куда вообще вся
космическая наука может быть приложена?
Мужики внимательно слушали Глеба.
— Допуская мысль, что человечество все чаще будет посещать нашу, так
сказать, соседку по космосу, можно допустить также, что в один прекрасный
момент разумные существа не выдержат и вылезут к нам навстречу. Готовы мы,
чтобы понять друг друга?
— Вы кого спрашиваете?
— Вас, мыслителей...
— А вы готовы?
— Мы не мыслители, у нас зарплата не та. Но если вам это интересно,
могу поделиться, в каком направлении мы, провинциалы, думаем. Допустим, на
поверхность Луны вылезло разумное существо... Что прикажете делать? Лаять
по-собачьи? Петухом петь?
Мужики засмеялись. Пошевелились. И опять внимательно уставились на
Глеба.
— Но нам тем не менее надо понять друг друга. Верно? Как? — Глеб
помолчал вопросительно. Посмотрел на всех. — Я предлагаю: начертить на
песке схему нашей солнечной системы и показать ему, что я с Земли, мол. Что,
несмотря на то что я в скафандре, у меня тоже есть голова и я тоже разумное
существо. В подтверждение этого можно показать ему на схеме, откуда он:
показать на Луну, потом на него. Логично? Мы, таким образом, выяснили, что
мы соседи. Но не больше того! Дальше требуется объяснить, по каким законам я
развивался, прежде чем стал такой, какой есть на данном этапе...
— Так, так. — Кандидат пошевелился и значительно посмотрел на жену.
— Это очень интересно: по каким законам?
Это он тоже зря, потому что его значительный взгляд был перехвачен;
Глеб взмыл ввысь... И оттуда, с высокой выси, ударил по кандидату. И всякий
раз в разговорах со знатными людьми деревни наступал вот такой момент —
когда Глеб взмывал кверху. Он, наверно, ждал такого момента, радовался ему,
потому что дальше все случалось само собой.
— Приглашаете жену посмеяться? — спросил Глеб. Спросил спокойно, но
внутри у него, наверно, все вздрагивало. — Хорошее дело... Только, может
быть, мы сперва научимся хотя бы газеты читать? А? Как думаете? Говорят,
кандидатам это тоже не мешает...
— Послушайте!..
— Да мы уж послушали! Имели, так сказать, удовольствие. Поэтому
позвольте вам заметить, господин кандидат, что кандидатство — это ведь не
костюм, который купил — и раз и навсегда. Но даже костюм и то надо иногда
чистить. А кандидатство, если уж мы договорились, что это не костюм, тем
более надо... поддерживать. — Глеб говорил негромко, но напористо и без
передышки — его несло. На кандидата было неловко смотреть: он явно
растерялся, смотрел то на жену, то на Глеба, то на мужиков... Мужики
старались не смотреть на него. — Нас, конечно, можно тут удивить: подкатить
к дому на такси, вытащить из багажника пять чемоданов... Но вы забываете,
что поток информации сейчас распространяется везде равномерно. Я хочу
сказать, что здесь можно удивить наоборот. Так тоже бывает. Можно
понадеяться, что тут кандидатов в глаза не видели, а их тут видели —
кандидатов, и профессоров, и полковников. И сохранили о них приятные
воспоминания, потому что это, как правило, люди очень простые. Так что мой
вам совет, товарищ кандидат: почаще спускайтесь на землю. Ей-богу, в этом
есть разумное начало. Да и не так рискованно: падать будет не так больно.
— Это называется — "покатил бочку", — сказал кандидат, — Ты что, с
цепи сорвался? В чем, собственно...
— Не знаю, не знаю, — торопливо перебил его Глеб, — не знаю, как это
называется — я в заключении не был и с цепи не срывался. Зачем? Тут, —
оглядел Глеб мужиков, — тоже никто не сидел — не поймут, А вот и жена ваша
сделала удивленные глаза... А там дочка услышит. Услышит и "покатит бочку" в
Москве на кого-нибудь. Так что этот жаргон может... плохо кончиться, товарищ
кандидат. Не все средства хороши, уверяю вас, не все. Вы же, когда сдавали
кандидатский минимум, вы же не "катили бочку" на профессора. Верно? — Глеб
встал. — И "одеяло на себя не тянули". И "по фене не ботали". Потому что
профессоров надо уважать — от них судьба зависит, а от нас судьба не
зависит, с нами можно "по фене ботать". Так? Напрасно. Мы тут тоже
немножко... "микитим". И газеты тоже читаем, и книги, случается,
почитываем... И телевизор даже смотрим. И, можете себе представить, не
приходим в бурный восторг ни от КВН, ни от "Кабачка "13 стульев". Спросите,
почему? Потому что там — та же самонадеянность. Ничего, мол, все съедят. И
едят, конечно, ничего не сделаешь. Только не надо делать вид, что все там
гении. Кое-кто понимает... Скромней надо.
Рекламная площадь
— Типичный демагог-кляузник, — сказал кандидат, обращаясь к жене. —
Весь набор тут...
— Не попали. За всю свою жизнь ни одной анонимки или кляузы ни на кого
не написал. — Глеб посмотрел на мужиков: мужики знали, что это правда. —
Не то, товарищ кандидат. Хотите, объясню, в чем моя особенность?
— Хочу, объясните.
— Люблю по носу щелкнуть — не задирайся выше ватерлинии! Скромней,
дорогие товарищи...
— Да в чем же вы увидели нашу нескромность? — не вытерпела Валя. — В
чем она выразилась-то?
— А вот когда одни останетесь, подумайте хорошенько. Подумайте — и
поймете. — Глеб даже как-то с сожалением посмотрел на кандидатов. — Можно
ведь сто раз повторить слово "мед", но от этого во рту не станет сладко. Для
этого не надо кандидатский минимум сдавать, чтобы понять это. Верно? Можно
сотни раз писать во всех статьях слово "народ", но знаний от этого не
прибавится. Так что когда уж выезжаете в этот самый народ, то будьте немного
собранней. Подготовленней, что ли. А то легко можно в дураках очутиться. До
свиданья. Приятно провести отпуск... среди народа. -Глеб усмехнулся и не
торопясь вышел из избы. Он всегда один уходил от знатных людей.
Он не слышал, как потом мужики, расходясь от кандидатов, говорили:
— Оттянул он его!.. Дошлый, собака. Откуда он про Луну-то так знает?
— Срезал.
— Откуда что берется!
И мужики изумленно качали головами.
— Дошлый, собака, причесал бедного Константина Иваныча... А?
— Как миленького причесал! А эта-то, Валя-то, даже рта не открыла,
— А что тут скажешь? Тут ничего не скажешь. Он, Костя-то, хотел,
конечно, сказать... А тот ему на одно слово — пять.
— Чего тут... Дошлый, собака!
В голосе мужиков слышалась даже как бы жалость к кандидатам,
сочувствие. Глеб же Капустин по-прежнему неизменно удивлял. Изумлял,
восхищал даже. Хоть любви, положим, тут не было. Нет, любви не было. Глеб
жесток, а жестокость никто, никогда, нигде не любил еще.
Завтра Глеб Капустин, придя на работу, между прочим (играть будет),
спросит мужиков:
— Ну, как там кандидат-то?
И усмехнется.
— Срезал ты его, — скажут Глебу.
— Ничего, — великодушно заметит Глеб. — Это полезно. Пусть подумает
на досуге. А то слишком много берут на себя...

Offline Kikker

• Ветеран форума
« Reply #55 : Жовтня 04, 2021, 01:44:12 13:44 »
«Срезал»

:smiley24:

Взагалі, не люблю Шукшина.  Оповіданнячко ще в минулому житті читав, але досі пам'ятається. Шукшин геній по копирсанню в расєйському глибинному гівні.
"Где ваши расчеты естественных траекторий?" - звучить набагато крутіше райкініського "ну и дураки же ви все!".

Offline jia

• Hero Member
« Reply #56 : Листопада 22, 2021, 06:14:41 18:14 »
Розум переміг
Контракт на будівництво реактору Westinghouse AP1000

https://info.westinghousenuclear.com/news/westinghouse-energoatom-ap1000-contract

Offline ЮАР

• Ветеран форума
  • Стукнуть на кацапа - дело чести, но лучше убить!
« Reply #57 : Листопада 22, 2021, 06:32:30 18:32 »
Це гарно, але біткоїни тут ні до чого.
:superman2: :superman2: :superman2: :superman2:
:smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1:

Offline umkabear

• Full Member
« Reply #58 : Листопада 22, 2021, 08:59:22 20:59 »
І взагалі майнінг поступово заміняють хом'якінгом. Хто більше крипти нахом'ячив - більше й прибутку отримає. Світло з сусідських лампочок красти більше не треба.  :hot:

Offline jia

• Hero Member
« Reply #59 : Листопада 22, 2021, 09:21:43 21:21 »
Це гарно, але біткоїни тут ні до чого.

Дуже навіть до чого
1. Біток він навантажує мережі
2. В цій темі бліяли "тумберг-тумберг-німеціявимикаєАЕС" і про зелену енергетику

І взагалі майнінг поступово заміняють хом'якінгом. Хто більше крипти нахом'ячив - більше й прибутку отримає. Світло з сусідських лампочок красти більше не треба.  :hot:

Стейкінг на POS

ІМХО фігня
Зрівняємо з золотом
Якщо ти приніс його 1кг в ломбард/банк - ти/ще хтось точно зробив багато роботи... від спалити 10тонн соляри і обладнання що б викопати його з землі, до вбити когось/вкрасти - ТОЧНО ЗРОБИВ БАГАТО РОБОТИ і золото скінченне з теперішніми технологіями
І тут купка гівнюків, що має по тонні золота перестає купувати золото у старадєлів/злодіїв, сідає в коло і каже
- Відсьогодні буханка хліба завернула в золоту фольгу вважається 1кг золота. Завертати в фольгу буханку може тільки той, у кого 1тонна золота і тільки раз на місяць.
І починає продавати ці буханки лохам

Десь так відрізняється POW та POS
Тому біток і 60000, що він самий що не є POW і дуже навіть скінченний
Все інше, абонедокриптовалюта, а відверте гівно як кацапський ефір
« Останнє редагування: Листопада 22, 2021, 09:26:03 21:26 від jia »