Я скажу так.
Добре звичайно, що завдяки присутності Горбачова на посту Генсека відносно мирно вдалось ліквідувати СРСР.
Але треба й не забувати такі речі:
9 квітня 1989р Трілісі, кривава бійня при розгоні мітингу влаштована десантниками
Загинуло 19 чоловік, 251 отримали травми й поранення т.з. "Ніч саперних лопаток"
20 січня 1990 була аналогічна бійня в Баку. Мітинг організовував Народний Фронт Азербайджану, який був офвіційно зареєстрований.
13 січня 1991 року, кривава бійня біля Вільнюського телецентру, загинуло 14 чоловік, тоді захисників телевежі буквально танками давили.
..............
Звичайно ж, про характер всіх згаданих мною подій прекрасно був інформований Горбачов, не проінформованим бути не міг.
І щоразу після всіх тих подій, воно вилазило в телевізор і мололо, що, мовляв, "я тоді не знав , бо я тоді відпочивав".
В СРСР такого бути не могло, щоб перші особи не знали про такі події.
Ну й ще. Коли цей ставропольський хохол. Приїжджав до України, то запросто, цілком безпардонноі, молов язиком:
"Харьков-русский!, "Донецк-русский!" і т.п. Це було ще в 1989 році. Молов він язиком, наче зараз Хуйло чи Жириновський.
Так, це добре, що тоді вдалося зробити формальну ліквідацію СРСР Але, тим не менше, мені Горбачов запам"ятався своєю гидотною нещирістю, брехливістю, і при цьому ще й дилетантським пустопорожнім базіканням.
Такою поведінкою він вИкликав ненависть до себе навіть і серед самих кацапів.
............................
А щодо іншого, та його демагогія
"А вот давайте поживем в етом Союзе, тогда посмотрим!" 
( це говорилось в 1990-1991 р.р.) викликала в дуже багатьох тільки сміх і роздратування.
Пам"ятаю, як він створював якусь загальносоюзну структуру, вже навіть не пам"ятаю її назви і понапризначав туди махрових шовіністів ( таких як Валентин Распутін і т.п.)
Був ще якийсь там "новоогарьовський процес" і т.п.
........
В моїй пам"яті він залишився як гидотний, нещирий, лицемірний і ще й дилетантський чиновник-управлінець з більшості питань - і з гуманітарних, і з технічних і з економічно-управлінських.
Типовий, придуркуватий, ставропольський етнічний хохол, який виріс і світоглядно сформувався серед кацапів в Росії.