Автор Тема: Українські технології  (Прочитано 1112 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Kikker

• Ветеран форума
Українські технології
« : Квітня 18, 2021, 12:30:28 12:30 »
Загальний проблемно-депресивний настрій форуму, часто викликаний об'єктивними обставинами, а іноді алармістськими постами, хотілося б розбавити хорошими новинами. Не цікавинками, карикатурами чи світською хронікою про людей, до яких ми не маємо ніякого відношення, а чимось важливішим, що цікаво, і що матиме вплив на життя людства. Такі теми є, але вони в явній меншості і, зазвичай, добре поховані під товстим шаром швидкоплинного сміття.

Мені хочеться, щоб Україна не асоціювалася із шароварщиною. Тому ця тема.

Disclaimer.
Я не знаю нічого про цю компанію, не знаю, хто її бенефіціари і чи правда те, про що заявлено у фільмі. Як людина, що трохи розбирається в темі, можу сказати, що якщо заявлена технологія існує, це реальний прорив у світовому масштабі.

Наткнувся і інтернеті. Отже, про титан:

Offline Capitain Cubs

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
  • Запорожець за Інгулом. Характерник-гедоніст.
Re: Українські технології
« Reply #1 : Квітня 18, 2021, 01:16:54 13:16 »
Дякую :smiley15:
Оце і є справжнім нищівним ударом по совку :smiley24:
Mocsia delenda est

Offline ЮАР

• Ветеран форума
  • Стукнуть на кацапа - дело чести, но лучше убить!
« Reply #2 : Квітня 18, 2021, 06:28:57 18:28 »
Любомир Романків – винахідник світового масштабу. Він народився в Україні, навчався у Канаді та зробив блискучу кар'єру у США: став провідним науковцем компанії IBM. Винаходи Романківа вивчають у провідних університетах світу, а його портрет розміщений у Залі національної слави США. Після Ігора Сікорського, Любомир Романків став другим українцем, котрий удостоївся такої високої пошани.

Один з найвідоміших винаходів Романківа – тонкоплівні магнітні голівки для запису інформації, що уможливило появу жорстких дисків та персональних комп’ютерів, зокрема і комп'ютерів Apple.

Востаннє Романків приїздив до України у 2013 році, а до цього бував тут ледь не щороку. Тепер, говорить він, лікарі просять утриматися від тривалих перельотів через проблеми з серцем. Але Романків каже, що у скорому майбутньому він таки планує ступити на рідну землю.

17 квітня Любомиру Романківу виповнюється 90 років. Напередодні дня його народження, Радіо Свобода мало нетривалу розмову з винахідником. Ми поговорили про майбутнє комп'ютері, дитинство в Україні, Apple та про те, чому в Україні не з'являються свої Ілони Маски та IBM.

Цитувати
– Я себе вважаю українцем. Ніяк інше! Я маю і канадське, і американське громадянство, але це не означає що я себе вважаю американцем.

Так, я себе вважаю американським громадянином, я себе вважаю канадським громадянином, оскільки маю паспорт. Однак душею відчуваю, що я – українець.

Коли я приїжджаю до України, я відчуваю, що я є у своїй країні, де я народився і де все мені рідне.

Я поїхав з України, коли мені було 13 років. Коли увечері до Жовкви прийшли совєтські війська, то вже вночі з’явилися списки тих хто має бути розстріляний наступного ранку.

У тих списках був мій батько, котрий працював адвокатом у Жовкві. Його встигли вивезти за ріку Солокію до Угніва, де якраз затрималися німці і так мій батько врятувався в німецький частині. А нас – мене сестру та маму вивезли наступної ночі.
:superman2: :superman2: :superman2: :superman2:
:smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1: :smiley25: :smilie1:

Offline Feral Cat

• Ветеран форума
  • Never give in!
« Reply #3 : Квітня 18, 2021, 06:33:20 18:33 »
А я знайомий із Nik Holonyak. Тобто з Миколою Голоняком. Можете гугланути.   :smilie7:
If you are going through hell, keep going.

Offline Kikker

• Ветеран форума
« Reply #4 : Квітня 19, 2021, 11:38:21 23:38 »
Не Rocket Science, але теж класно. Роблять зараз.  Завод Кобзаренка:

Offline Feral Cat

• Ветеран форума
  • Never give in!
« Reply #5 : Квітня 20, 2021, 12:00:15 00:00 »
Мені мої студенти з Тайваню казали, що вчили mechanical engineering  за підручниками Степана Тимошенка, якого називають “батьком“ цієї дисципліни.

https://engineering.stanford.edu/about/heroes/2012-heroes/stephen-timoshenko

Offline Kikker

• Ветеран форума
« Reply #6 : Квітня 20, 2021, 12:10:43 00:10 »
При усій повазі до Степана Тимошенка, без дурнів, визначного вченого, методом якого в мене на роботі роблять усі розрахунки міцності конструкцій, він помер майже п'ятдесят років тому. Якщо тут лізти в історію, то від сучасної України в цій гілці залишиться пшик. 

Offline Feral Cat

• Ветеран форума
  • Never give in!
« Reply #7 : Квітня 20, 2021, 12:15:40 00:15 »
При усій повазі до Степана Тимошенка, без дурнів, визначного вченого, методом якого в мене на роботі роблять усі розрахунки міцності конструкцій, він помер майже п'ятдесят років тому. Якщо тут лізти в історію, то від сучасної України в цій гілці залишиться пшик.

Я до того, що серед українців було і є доволі багато видатних інженерів.

Offline Kikker

• Ветеран форума
« Reply #8 : Червня 10, 2021, 04:33:38 16:33 »
Українські безпілотні гвинтокрили вже літають

https://defence-ua.com/people_and_company/bezpilotnogo_vbivtsju_tankiv_vid_ramzaj_ozbrojat_raketami_z_lazernim_navedennjam-3889.html

Безпілотного "вбивцю танків" від "Рамзай" озброять ракетами з лазерним наведенням

На приватному вітчизняному підприємстві "Рамзай" тривають роботи зі створення першого українського ударного БПЛА гелікоптерного типу.

Як розповіли представники підприємства в інтерв’ю програмі "Security talks з Валентином Бадраком", нова машина має корисне навантаження у 200 кг, половина - відводиться під високоточні ракети.

Комплекс керованого озброєння 524Р декілька років проходив випробування в ДНДІ

За їх наведення відповідає сучасний прицільний комплекс ПрК-Р-21, котрий є зменшеною та адаптованою спеціально під новий безпілотник версію системи ПрК-Р-11 (подальший розвиток відомого комплексу 524Р для ударних гелікоптерів).

"У цей комплекс входить і автопілот власної розробки, і система управління зброєю, і стабілізована платформа, виконана на високому технологічному рівні - з трьома телевізійними каналами, з лазерним каналом, з лазерним далекоміром, тепловізійним каналом, що дозволяє вирішувати завдання прицілювання й управління високоточною зброєю", - розповів директор ПрАТ "Рамзай" Юрій Польовий.

В базовій версії цей комплекс наведення дозволить використовувати дві українські керовані ракети РК-2В (комплекс "Барєр-В" від ДККБ "Луч"), які мають дальність ураження цілі до 7,5 км й наводяться за принципом "лазерної стежки" (тобто лазерним променем підсвічується хвостова частина ракети).

Прицільний комплекс ПрК-Р-21 був спеціально адаптований під новий безпілотник

Однак, крім цього способу, новий комплекс може й "підсвічувати" не тільки ракету, а й власне цілі, що дозволить застосовувати західні боєприпаси, які діють за цим принципом.

Основне озброєння БАК Bayraktar-TB2 - керовані авіабомби MAM-C та MAM-L наводяться по лазерному променю

Так, аналогічна система "підсвітки" цілі використовується на ударно-розвідувальному БПЛА Bayraktar TB2 при наведенні керованих бомб Roketsan MAM-C та MAM-L, чи окремих версій американських НАР Hydra 70 з напівактивною лазерною головкою самонаведення (ГСН).

Також за схожим принципом працюють і більш "важкі" протитанкові гелікоптерні комплекси озброєння – турецька ПТРК UMTAS чи американська AGM-114 Hellfire.

"Ми вже сьогодні можемо прийняти на борт існуюче ракетне озброєння з лазерними головками наведення натівського типу. У наших найближчих планах - створити такі ж максимально недорогі керовані боєприпаси ракетного типу", - відзначив Юрій Польовий.

Український керований артилерійський снаряд з лазерним напівактивним самонаведенням калібру 152/155-мм "Квітник" та його ГСН

Наголосимо, що в Україні не існує власних серійних ракет з "лазерною підсвіткою". Хоча сам принцип такого озброєння нашим конструкторам цілком відомий і є певний досвід створення зразків озброєння.

Ракета ПТРК "Пірат" створена на основі керованої ракети Р-3 від ДККБ "Луч" однак має зовсім іншу лазерну променеву систему наведення

Мова йде, наприклад, про керований артилерійський снаряд з лазерним напівактивним самонаведенням калібру 152/155-мм "Квітник" чи спільний польсько-український проект ПТРК "Пірат", де польська ГСН вбудована в українську ракету Р-3 від комплексу "Корсар".

*   *   *   *

Сподіваюся, буде серійне виробництво
« Останнє редагування: Червня 11, 2021, 12:57:17 00:57 від Kikker »

Offline RG

• Ветеран форума
« Reply #9 : Червня 10, 2021, 07:31:29 19:31 »
При опаришах діла не буде, на жаль  :smilie2:

Offline irpin

• Ветеран форума
« Reply #10 : Червня 10, 2021, 08:44:49 20:44 »
начиння квітника на першому плані нагадало молодість.
такий бутерброд з круглих плат ми робили під відікон ЛИ471-3 як дослідний екземпляр (з електростатичною розгорткою). але сама трубка не могла дати більше 400 ліній роздільної здатності, а по т.з. тре було не менш 600 в кутах.
гм. цікаво, а що зараз використовують? напівпровідникові матриці? хто зна?

Offline Kikker

• Ветеран форума
« Reply #11 : Жовтня 25, 2021, 01:12:16 01:12 »
Харківський ФЕД (Феліксу Едмундовичу привіт!), виявляється, ще живий:

Інтерв'ю вийшло, як на мене, якесь пожмакане і, наче, не закінчене, але дядько багато чого цікавого порозповідав.

Offline Бувалий

• Ветеран форума
« Reply #12 : Жовтня 25, 2021, 09:56:59 09:56 »
У мене е два старих (в кож. чохлах) - рарiтетних, справжнiх... ФЕДа - ще з тих часiв, коли це були таки фото-камери... для обраних...
Намагався продати через OLX... - але там... цього хламу... безлiч - макс вартiсть... 200 гр.
 :smilie7: