Херня ваш сюрстремінг.
Я тут книжку читаю про Скандинавію.
От ісландці дійсно запалюють!
Є у них таке блюдо - Хакарл (Хаукарль)

Трохи розповім як його роблять:
Ловлять гренландську акулу (там саме такі мешкають).
Ріжуть її на невеликі шматки і ... закапують її в землю. На півтора-два місяці, поки вона як слід не протухне.
Потім її витягають...Штин стоїть такий що все живе навкруги розбігається, а таргани взагалі мруть!
Це ще не все.
Потім ці шматки підвішують в провітрюваємому приміщенні ще на два-чотири місяці.
Воно обсихає до твердої дубової корочки.
Домашні тварини розуміють що буде далі і тікають заздалегідь.
Так от, корочку зрізають, вона не їстівна, а під нею ...
Смердюча жовто-блювотна маса. Оце і є хакарл!
Запам'ятайте це слово, і як що будете в Ісландії обов'язково скоштуйте.
Але є гурмани які йдуть ще далі - вони це смажать пред вживанням.
Смачного вам, друзі!