https://tverezo.info/post/100506Кажуть, в цьому світі все вже було.
Правильно кажуть. Правда, іноді варіації цього «було» вивертають події навиворіт, і трагедія таки повторюється у вигляді фарсу. Чи ні.
Все, що я напишу далі, ні в якому разі не є прямими паралелями, точними прогнозами або (не дай, Бог) пророцтвом. Просто, як зазвичай, те, що я називаю «окопною аналітикою». Просто розбір варіантів на основі простих і очевидних речей.
Майже абсолютна влада в країні ось-ось опиниться в руках «людини з телевізора». Вся іронія в тому, що його начебто «знають усі», але хто він насправді – не знає майже ніхто. І вже пора солідним західним журналістам задавати питання «Who is Mr. Zelensky?».
Пам’ятаєте, так? Начебто не так давно, а вже цілу епоху тому в сусідній країні вже прийшла до влади людина, яку теж називали «котом у мішку».
Правда, «школа» у нього була зовсім інша – суміш із жорсткої КДБшної закваски та номенклатурно-бандитської кар’єри функціонера 90-х. Але не поспішайте посміхатися. Тій, зовні непоказній, людині довелося витратити роки на створення машини з промивки та контролю мізків населення. А в нашому варіанті – вона вже готова, діє і перевірена. Спільно з тією, першою машиною з сусідньої держави.
Можна сміятися і говорити про те, що «калібр не той», і приводити залізобетонні аргументи на користь того, що «цей-то буде під контролем тих чи цих (або всіх)».
Однак, ми забуваємо кілька важливих моментів.
Перше – відчуття практично необмеженої влади швидко прочищає (або перетрушує) мізки. Ні, не ступенем відповідальності, тут як раз все навпаки. Необмеженими можливостями.
І поки первинні «ляльководи» строго стежать за руками підопічного, пояснюючи, які важелі можна смикати, а які «не смій», нібито повністю підконтрольна «лялька» починає потихеньку «балдіти» від розуміння, що він може. І що він це може і без будь-кого, хто стоїть у нього за спиною. І що йому простіше набрати підконтрольних «слуг», ніж ділитися з кимось повнотою влади.
Знову, кажете – «не той калібр і підготовка»? Той був з КДБ? У мене є погані новини. Люди з серйозних силових структур рідко стають маніяками від влади (хоча один «Who is» все-таки став). Їм зрозуміліші прості та менш підступні речі типу хунти або прямого абсолютизму.
Люди зі, скажімо так, «творчого», найменш практичного пулу, досягли успіху в цьому значно більше. І «семінарист-поет» Джугашвілі, і «капрал-художник» Шикльгрубер, і «поет і каліграф» Мао, і навіть «журналіст-соціаліст» Муссоліні.
З тією різницею, що шлях до влади цих диктаторів пролягав через роки боротьби, війни і навіть в’язниці.
До двох Володимирів, які при вході у владу представляли для всіх повний «Who is?», влада прийшла абсолютно мирним і законним шляхом. І, що головне, відразу. Причому в нашому варіанті – зовсім відразу. Без навіть невеликих сходів.
Для мене теж загадка, як впорається з нею вже наш «кандидат в абсолютні царі», і як далеко може зайти деформація «веселого душі-хлопця» з телевізора?