"Ердоган твердо сказав, що зробить все можливе", - Джемілєв заявив, що президент Туреччини всіляко сприяє отриманню Томосу про автокефалію України
https://ua.censor.net.ua/n3087062Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів, що інтенсивно обговорював із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом автокефалію Української Православної Церкви.
Відповідаючи на запитання про те, що є інформація, що кримські татари також розмовляли з владою Туреччини про отримання українською православною церквою автокефалії, Джемілєв заявив: "Так, у цьому напрямку у нас була дуже серйозна робота. Ми системно працювали і пояснювали Ердогану, як важливо для України і кримських татар, щоб в Україні була незалежна помісна православна церква. Я Ердогану в таких популярних термінах пояснював, мовляв, зараз Мекка для православних - Москва, а після Томосу і автокефалії української церкви нею стане Стамбул, тому і для вас це має політичне значення.
Коли ми літали 12 липня в Туреччину, то при мені прямо з літака Порошенко порозмовляв спочатку з Варфоломієм, а потім і з Ердоганом.
Ердоган твердо сказав, що зробить все можливе і він впевнений, що в нього це вийде, й у нас буде автокефалія".
Коментуючи можливу ситуацію, що Путін міг переконати Ердогана, щоб той натиснув на патріарха Варфоломія, щоб не було Томосу, лідер кримських татар зазначив: "Це виключено. Ердоган не та людина, на якого можна натиснути. Думаю, що цього не може бути, тому що рішення про автокефалію вже остаточно прийнято.