Тут хотя бы первый тур провести на всей материковой территории Украины. Срыв выборов и раскол Украины - вот что для Путина главное.
+ 1.
Поэтому, весьма желательно выбрать президента сразу в первом туре.
И, если бы Тимошенко с Порошенко это понимали, то поставили бы оба на Кличко, и по всей вероятности он смог бы это сделать, тем более, что он единственный из "оппо", который был за урезание полномочий президента, хотя тогда был основным претендентом на выигрыш выборов.
Дозвольте не погодитися.
Сьогодні ситуація така, що на посту президента потрібна людина, яка зможе бути важковаговиком в переговорах із Заходом, Китаєм, можливо (за умови готовності Кремля) Росією.
Яценюк, при всій повазі, один з цим завданням не впорається. Тим більше, що навіть за КУ-2004 керівником зовнішньополітичної діяльності держави все-таки є президент.
У зв'язку з цим президент Кличко на сьогодні - неприйнятно для України.
Тому я в цілому (при всіх ризиках, які я добре розумію) задоволений, що реальна боротьба за президентство іде між Порошенком і Тимошенко.
Бо ці обидва персонажа, по-перше, мають інтелектуальний ресурс в рази вищий, ніж Кличко, по-друге, дійсно можуть бути важноваговиками на зовнішній арені.
Інша річ, що вони обидва - "ядерні реактори" із амбіцій, у зв'язку з чим потрібні запобіжники.
Головний - це неможливість нового конституційного реверсу в напрямку президентської республіки.
Але наразі все виглядає так, що цього реверсу не буде. Принаймні у переможця виборів (незалежно від того, на "П" починатиметься його прізвище, чи на "Т" ) не буде відповідного ресурсу. Та й "відлуп" від громадськості, у разі чого, думаю, буде потужний. А ще ж є фактор фактичного протекторату Заходу над Україною внаслідок фінансової залежності.