У вашому світі "наживи та чистогану" можна хоч свій Keck збудувати, це лише питання бабла. До речі, на Кеках зараз адаптивна оптика і "пляше"...
Можу тебе запевнити, друже, що рушійні фактори в цьому світі зовсім інші.
Щодо оптики і крутих девайсів: то катастрофа, очевидно. Єдине, що мені не зовсім зрозуміло, - до чого саме адаптується оптика? Щось мало віриться, що до повітряних осциляцій. Повітря струменіє не раз на хвилину, а мерехтить декілька разів на секунду, ще й по-різному в різних місцях. Ось зразок з власного відео:
http://tinypic.com/r/2yjy0pv/8Не думаю, що існує спосіб компенсувати це мерехтіння дзеркалом - хоч якось...
Проте, наскільки я зрозумів, дзеркала таки адаптують, застосовуючи електроніку. Великі дзеркала попросту прогинаються від власної маси, і це прогинання залежить від позиції дзеркала, а вона (у випадку екваторіального відслідковування) постійно змінюється, бо дзеркало (по великому рахунку) попросту обертається. Щоб подолати цю проблему, тильну сторону дзеркала підпирають масивом стерженьків з кулачками, кожен з яких індивідуально керується комп'ютером (кулачок при цьому підпирає потрібну частину дзеркала так, щоб досягти максимального точного фокусу). Але - знову ж таки, - таким чином адаптують оптику до впливу на неї гравітації, - а не до повітряних осциляцій. На них, я думаю, попросту нема ради, бо дуже специфічна природа тих струменів. Хоча, - може я й помиляюся. Почитаю при нагоді, як буде хвилька вільного часу.