Но ни один человек не может ответить на вопрос: почему ио президента стал вдруг Турчинов??
Я могу
Шановні народні депутати! Переходимо до розгляду питання обрання Голови Верховної Ради України.
Відповідно до статті 74 Регламенту Верховної Ради України депутатські фракції внесли кандидатури наступних народних депутатів: Турчинова Олександра Валентиновича та Порошенка Петра Олексійовича.
Шановні народні депутати, прошу включити мікрофон Петру Олексійовичу Порошенко.
12:30:57
ПОРОШЕНКО П.О.
Я відкликаю свою кандидатуру на користь Турчинова Олександра Валентиновича. (Оплески)
ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас одна кандидатура Турчинова Олександра Валентиновича, вона узгоджена з усіма депутатськими фракціями.
Прошу слово Юрію Мірошниченку.
12:31:32
МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.
Шановні виборці! Шановні колеги! В цій залі ми вже багато говорили про те, що існує небезпека розколу України. У нас відбулося засідання нашої фракції, воно було непросте, говорили ми переважно не про посади спікера і віце-спікерів, а ми говорили про те, що чекає на нашу країну.
І головний критерій, за яким ми повинні зараз обирати людину, яка від імені українського парламенту буде говорити з країною, це вимога, щоб вона була почута не лише на Заході чи в Центрі, але і на Сході України. Для нас це рішення надзвичайно відповідальне, адже йдеться про долю наших виборців, і ми навіть приймали рішення щодо голосування. Ми вирішили, що має бути запропонована кандидатура, яка буде почута Сходом. Можливо, від Партії регіонів, можливо, від позафракційних депутатів, але обрання зараз людини, яка не буде примирюючою для всієї країни, створює певну небезпеку сепаратистських …
ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати завершити.
МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. … сепаратистських настроїв, які зараз постали перед країною.
І кожен з народних депутатів, який буде зараз ухвалювати рішення, повинен усвідомлювати свою частину відповідальності. Дякую за увагу.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у нас є вкрай важлива ситуація. Є кандидатура, якщо ми говоримо, Юрій Романович, з Дніпропетровська, уродженця Дніпропетровщини… (Шум у залі) Шановні народні депутати, я, напевно, візьму на себе відповідальність за те, що ми зараз трошки порушимо процедуру обрання. Є потреба зараз обговорювати кандидатуру? Ставимо на голосування кандидатуру… (Шум у залі) Народні депутати, є подана кандидатура.
Ставимо на голосування кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради Турчинова Олександра Валентиновича. Прошу голосувати.
Номер постанови, перепрошую. Зупиніть, будь ласка. Прошу зупинити! (Шум у залі) Зараз буде номер постанови. (Шум у залі)
Шановні народні депутати, я оголосив. Ставлю на голосування. Я перепрошую. Віталій Володимирович, перепрошую, давайте проголосуємо зараз. Голосуємо! (Шум у залі) Народні депутати, я прошу вас, є вкрай важлива ситуація. Не можна зараз ставити якісь свої амбіції. Є запитання, ставлю на голосування. Прошу включити систему "Рада". Прошу голосувати. (Шум у залі)
4170 Постанова. Прошу голосувати.
12:34:54
За-288
Проти – 0, утримались – 4, не голосували – 34. (Оплески)
Оголошую народного депутата Турчинова Олександра Валентиновича Головою Верховної Ради. Прошу зайняти своє місце.
Прошу показати по фракціях.
http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/5168.html