ага. там пречудові діла були подекуди - або купуй горілку і пий, або плати мито за те шо не пиячиш і тим самим полишаєш пана без доходу. своє гнати і варити заборонялося.
і так, поляки доклали в цю історію своє, бо торгувати було "не гонорово", тому віддавали жидам торг, а за собою лишали право на вироб і дозвіл на торгівлю.
і трохи складніше, (там цікаво) - в корчмі можна було й випити й закусити й пообідати й переночувати. до корчми ходили на загальні збори, та інше. як у німців, або у литві. це торгівля, дороги, супутній сервіс.
а от, у московицькому кабаку - виключно жерти горілку. іржавого оселедця можна було на копійку придбати тіки за дверима на вулиці.
в різні часи були варіації, але такий глузливий і відвертий знищуючий до смерті спосіб - виключно московицький винахід.
до речі, автор сам писав, що зпоївши все на півночі (кострома, мурома, веспь і т.п.), саме московіти притягнули "кабак" до України.
кабак не був на той час тотожній корчмі!
корчмарство царем викорінювалося всима силами, бо там інакший принцип існування і оподаткування. плюс магдебурзьке право і купа-купа нюансів. плюс попи, які варили окремо для свого доходу.
ще був відмічений досліджувачем нюанс, коли відмінили кріпацтво.
каци сподівалися, що народ розпоясається і почне безконтрольно глушити на радощах, але в перші ж роки зазнали величезні збитків! казна втратила мільони рублів, бо селяни кинулися працювати на себе в поле, а не в кабак.